Volledig scherm
'Vallende sterren'

Donderdag- en vrijdagavond vallende sterren te zien: Wat is jouw wens?

REGIO – Heb jij nog wat te wensen? Blijf dan donderdag en vrijdagnacht wakker, want dan zijn er extra veel vallende sterren te zien.

Ieder jaar zijn er rond deze tijd vallende sterren te zien bij helder weer. Dit jaar zijn er waarschijnlijk extra veel vallende sterren te zien, verwacht de werkgroep Meteoren van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS).

Deze meteoren horen bij de zogeheten Perseïdenzwerm, waarbij vele tientallen vallende sterren per uur zijn te zien. Dit zijn er donderdag- en vrijdagnacht zo tussen de 60 en 80 per uur. De meeste vallende sterren zie je tussen 02:00 en 04:00 uur. Het best kun je dan in noordoostelijke richting kijken, geeft de werkgroep als tip.
 

De beste plek in de regio
Volgens sterrenkenner Marlijn Salakay kun je vallende sterren het beste zien op hele donkere plekken. ,,Je kunt het best in een donker, open gebied staan zonder hoge bomen of gebouwen. Focus je dan op het hele gebied, dus gebruik geen verrekijker of zoiets. En vooral: heb geduld! Zo’n vallende ster is met één keer knipperen alweer voorbij.’’

Zelf organiseert Salakay regelmatig sterrenkijk-avonden. Zo ook zaterdagavond in Nettel, in de Noordoostpolder. ,,Dat is een hele goeie plek om sterren te kijken. Het is er lekker donker en vanwege de kunstmatige duinen die er zijn aangelegd sta je net iets hoger en kun je alles goed overzien.’’

Niet echt vallende sterren
Een vallende ster - ook wel meteoor genoemd - heeft niets met echte sterren te maken. Het gaat om een stofdeeltje uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnenkomt en daar verbrandt.

Waarom dit jaar extra?
Dat er dit jaar misschien meer vallende sterren te zien zijn, komt volgens wetenschappers doordat de aarde door een relatief dicht stofspoor trekt.