Volledig scherm
© StockExchange

Dubbel spoor Deventer-Zwolle lijkt van de baan

DEVENTER/OLST - Er komt voorlopig geen dubbel spoor tussen Deventer en Zwolle. Volgens de provincie ontbreekt daartoe de noodzaak en bovendien blijken de hoge kosten een obstakel.

ProRail becijferde die op 102 miljoen euro en is niet bereid dat bedrag op tafel te leggen. De provincie zelf ging aanvankelijk uit van 40 miljoen euro, maar die raming blijkt te laag. Een verdubbeling zou zeker 70 miljoen euro moeten kosten.

Politieke campagne
Midden in de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen schaarden bijna alle politieke partijen zich nog achter een motie van Deventer Statenlid Robert Jansen (Groen Links), die een snelle verdubbeling van het spoor beoogde. Maar als de provincie die inderdaad wil, moet het die zelf betalen. En dat vindt het provinciebestuur 'niet wenselijk': "Wij vinden het principieel niet juist om mee te betalen aan ingrepen in het hoofdrailnet en wij hebben ook geen financiële ruimte om de kosten te dragen." Jansen bestrijdt dat de provincie er geen geld voor zou hebben, en verwijst daarbij onder meer naar de opbrengst van de verkoop van aandelen Nuon.

Noodzaak ontbreekt
Het provinciebestuur schrijft, vanwege het ontbreken van een noodzaak - de 'spoorcapaciteit voldoet' - geen vervolgonderzoek te zullen doen naar verdubbeling van het spoor tussen Deventer en Olst. Wel wordt samen met de provincies Gelderland en Noord- Brabant gekeken naar wat 'in breder perspectief' nodig is aan verbeteringen op het spoor.