Volledig scherm
© Ewoud ten Kleij

Duitse Albellio-trein maakt proefrit op de Hanzelijn

ZWOLLE/LELYSTAD - Een opmerkelijk beeld gisteren op de Hanzelijn tussen Zwolle en Lelystad: daar reed opeens een trein van het Duitse Albellio.

Maar Albellio rijdt toch helemaal niet in Nederland? Dat zijn toch Duitsers? "Klopt", zegtAnita Boonstra namens de NSNoord-Nederland. "Ze blijven ook gewoon rijden in Duitsland. Maar vanaf de nieuwe dienstregeling in 2017 gaan ze vanuit Duitsland ook een heel klein stukje Nederland bedienen: van de grens via Zevenaar naar Arnhem en terug. Om er zeker van te zijn dat de treinen ook in Nederland werken met systemen die voor Duitsland zijn gemaakt, rijden ze hier nu wat ritten."

Treingekken die met een filmcamera op hetzelfde traject gaan staan, hebben niet automatisch kans om de trein weer op de Hanzelijn te spotten. De trein van Abellio (overigens een volle NS-dochter) blijft nog wel even wat proefritjes doen in Nederland. "Maar dat kan overal zijn", zegt Boonstra. "Het hangt er maar net vanaf waar ruimte op het spoor is om even een proef- rit in te lassen."