Volledig scherm
© Roos Koole/ANP

Eén coma-zuiper per week bij GGD IJsselland

DEVENTER/ZWOLLE/HARDENBERG - De ziekenhuizen in Deventer, Zwolle en Hardenberg hebben samen in 2015 ruim vijftig jongeren behandeld voor overmatig alcoholgebruik. Dat blijkt uit een onderzoek van de regionale gezondheidsdienst GGD. De gemiddelde leeftijd van de comazuipers was 16 jaar. Het is de eerste keer dat dit voor de regio IJsselland van de GGD in beeld is gebracht.

Het gaat hierbij om jongeren die met vergiftigingsverschijnselen in het ziekenhuis komen. Daarnaast is er een categorie jongeren die met alcoholgerelateerd letsel op de eerste hulp of de huisartsenpost belandt. Bijvoorbeeld omdat ze zijn gevallen onder invloed van drank.

Verslavingszorg
Hoeveel dit er zijn weet de GGD niet, omdat dit niet (goed) geregistreerd wordt. De gezondheidsdienst pleit voor meer aandacht hiervoor, zodat jongeren passende nazorg kunnen krijgen en de kans op herhaling vermindert.

Bij opname wegens alcoholvergiftiging is bij alle drie de ziekenhuizen wel een vorm van nazorg, zegt de gezondheidsdienst. Bijvoorbeeld door middel van een of meer gesprekken tussen een kinderarts of medewerker van Tactus verslavingszorg met de ouders en de kinderen.

Groot onderzoek
De bevindingen over comazuipen maken deel uit van een groot onderzoek naar de gevolgen van de nieuwe Drank- en Horecawet. Jongeren mogen vanaf 1 januari 2014 pas vanaf 18 jaar alcohol kopen en drinken.

Jongeren beginnen nu iets later met alcohol drinken (met gemiddeld 15,2 jaar tegen 14,8 jaar in 2011) maar drinken nog steeds heel veel. Het aantal jongeren dat aangeeft recent dronken te zijn geweest of aan 'bingedrinken' te hebben gedaan (meer dan vijf glazen) is toegenomen ten opzichte van enkel jaren geleden.

Indrinken
Veertig procent van de jongeren van 17 tot en met 19 jaar doet aan 'indrinken' voorafgaande aan café-, festival- of discotheekbezoek.

Bij grote evenementen blijken jongeren onder de 18 makkelijk aan alcohol te kunnen komen, ondanks de aanwezigheid van controleurs en systemen met polsbandjes. Jongeren geven de alcohol gewoon aan elkaar door. Ook in kantines van sportclubs is de nieuwe drankwet een worsteling, blijkt uit een steekproef van de GGD