Volledig scherm
© Hans Hendriks

Een week lang op orgeljacht in Zwolle

ZWOLLE - Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat alleen maar kerkorgels bekijken en beluisteren. En dat een week lang. Ruim 200 leden van de Duitse Gesellschaft der Orgelfreunde kijken er reikhalzend naar uit hebben de datum van 31 juli al in de agenda staan. Voor het eerst strijkt deze 6000 leden tellende organisatie voor haar Internationale Orgeltagung neer in Zwolle, tot grote vreugde van de Stichting Grote Kerk Zwolle en de Stichting Schnitgerorgel Zwolle.

"We hebben daar wel een beetje voor gelobbyd", zegt secretaris Robert Helder trots. "De orgelvrienden hebben elk jaar zo'n uitje, om en om in Duitsland of een buurtland. Vorig jaar was het in Dresden en het jaar daarvoor in het Italiaanse Bergamo. Dit jaar was Nederland aan de beurt en toen we dat hoorden hebben we er op aangedrongen om dat hier te doen. De stad ligt immers mooi centraal en we hebben veel mooie orgels in de buurt."

Helemaal logisch was dat niet, want volgens Helder wordt Groningen wijd en zijd als de orgelprovincie betitelt. "Probleem is alleen dat de kerkjes waarin die orgels staan vaak te klein zijn voor zo'n grote groep. Groningen staat wel op het programma als een van onze uitstapjes."

Het festival wordt op 31 juli geopend in de Broerenkerk. Van maandag tot vrijdag zijn er concerten in de Basiliek en de Grote Kerk en worden diverse andere Zwolse kerkorgels bezocht. Daarnaast zijn er tochten naar het noorden (Hasselt, Vollenhove), westen (Kampen, Elburg, Harderwijk), zuiden (Hattem, Epe, Wapenveld) en zuidoosten (Deventer, Zutphen).

Hoewel het een feestje van en voor leden van de Gesellschaft is, pikt de Zwolse horeca volgens Helder wel een graantje mee. "De deelnemers verblijven gedurende de week in Zwolse hotels en ze moeten ook een hapje eten."