Volledig scherm
Henk. J. Jansen uit Enschede heeft een verzetsmedaille van Zwollenaar H.J. Rigter in zijn bezit en zoekt de rechtmatige eigenaar. © Henk J. Jansen

Eigenaar van dapperheidsmedaille Zwolse verzetsheld gezocht

ZWOLLE - Wie is de familie van de Zwolse verzetsstrijder H.J. Rigter? Naar het antwoord op die vraag zoekt Henk J. Jansen uit Enschede, die in het bezit is van de dapperheidsonderscheiding uit de Tweede Wereldoorlog, uitgereikt aan de inmiddels overleden Zwollenaar.

Jansen plaatste onlangs een foto op Facebook van de medaille voor ene H. J. Rigter, een verzetsstrijder uit Zwolle die volgens hem inmiddels overleden is. Jansen hoopt via Facebook de nabestaanden van Rigter te vinden, om zo de dapperheidsonderscheiding uit te Tweede Wereldoorlog met zijn rechtmatige eigenaar te herenigen.

Moed en leiderschap
De medaille is een zogenaamd Kruis van Verdienste, een Nederlandse onderscheiding voor mensen die zich 'in het belang van de Nederlandse staat in verband met vijandelijke actie door moedig en beleidvol optreden hebben onderscheiden'. Het kruis was niet alleen een onderscheiding voor verdiensten, maar ook voor betoonde moed en leiderschap. De medailles werden onder meer na de Tweede Wereldoorlog uitgereikt.

Gegevens
Dit zijn de gegevens die op het officiële document staan:

Kruis van Verdienste: Rigter, H.J.

Gegevens dapperheidsonderscheiding

Datum Koninklijk Besluit 05-12-1952 No. 17

Registernummer 1967

Mutatie Nederland - adjudant van de leider van een verzetsgroep te Zwolle

Mutatieperiode 1940 - 1945

Literatuur Lk 1953

Persoonsgegevens

Nationaliteit Nederlandse

Rang, functie of beroep Tijdelijk reserve-eerste luitenant

Onderdeel Verzet

Aan boord van / behorende tot Algemene Dienst

Geboren 20 juli 1899 in Zwolle

Facebookbericht Henk J. Jansen