Volledig scherm
Marco Huiskes. Foto Ronald Hissink

Eindelijk steun voor geadopteerde Oostenrijkse kinderen

APELDOORN - Ongeveer 400 Oostenrijkse kinderen zijn in de jaren 60 en 70 door Nederlanders geadopteerd en ongeveer 100 daarvan kwamen in Apeldoorn terecht.

Dat zegt Marco Huiskes (49), zelf ook uit Oostenrijk is geadopteerd als klein kind en in Apeldoorn is opgegroeid.

Katholieke kerk
Door de destijds grote invloed van de katholieke kerk was ongehuwd moeder zijn een schande en stonden alleenstaande moeders in Oostenrijk er echt alleen voor. Daarom gaven zij hun kind vaak op voor adoptie. In Apeldoorn kreeg een huisarts te maken met ongewenst kinderloze stellen in zijn praktijk en legde de link met Oostenrijk. Zo kon het dat relatief veel kinderen uit dat land naar Apeldoorn gingen.

Geen begeleiding
Maar volgens Huiskes werd er niet of nauwelijks met de kinderen gesproken over het feit dat zij zijn geadopteerd. Het was een andere tijd, zegt hij. Dat gebeurde simpelweg niet, adoptieouders werden er niet in begeleid.

Zoektocht naar roots
Toch hebben veel van die kinderen nu - als veertigers en vijftigers - vragen over hun biologische familie, waar hun wortels liggen. Zeker nu zij beseffen dat bijvoorbeeld biologische ouders op een leeftijd raken dat zij kunnen overlijden.

Huiskes wil nu iets betekenen voor de ongeveer 400 Oostenrijkse kinderen die net als hij in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw als adoptiekind in Nederland terecht kwamen. Zijn ideaal is dat zij een paar keer per jaar ongedwongen samenkomen om te praten over hun ervaringen. De eerste aanmeldingen voor de speciale Oostenrijkse club die hij hiervoor wil oprichten, heeft hij al binnen. "Er is geen platform of groep waar deze Oostenrijkse kinderen steun krijgen", zegt Huiskes. "Dat wil ik nu voor elkaar boksen."

Contact
Mensen die in de jaren 60 en 70 uit Oostenrijk zijn geadopteerd en behoefte hebben aan contact met mensen die hetzelfde hebben ervaren, kunnen e-mailen naar oostenrijkseclub@gmail.com

Verder is er op Facebook een speciale pagina voor hen gemaakt: facebook.com/oostenrijkseclub