Volledig scherm
De voorstraat in Zwolle is een echte stapstraat waar politie vaak surveilleert. De kroegeigenaren mogen hun cafés voortaan de hele nacht openhouden. © Freddy Schinkel

EK voetbal leeft nog niet onder Zwolse horeca

ZWOLLE - Het EK voetbal in Frankrijk begint vrijdagvond. Maar in de Zwolse Binnenstad blijven de pleinen leeg. Charles Fontijn, eigenaar van Sally O’Briens, noemt het “een drama voor elk bedrijf dat Oranje niet meedoet”. 

In de Voorstraat blijft om die reden ook leeg dit jaar. “Je merkt dat niemand er nog echt naartoe leeft”, aldus Elroy Modderman van Het Vliegende Paard. Desondanks moedigt de studentenkroeg wel België aan, nu Nederland niet meespeelt. 

Franse vlag en groen
Terwijl het EK uitgerekend in Frankrijk wordt gehouden, speelt het voor Gulien van De Buik van Parijs geen grote rol. “Om eerlijk te zijn ben ik er nog helemaal niet mee bezig geweest”. 

In tegenstelling tot het Franse restaurant, zal de Irish Pub het naamgevende land Ierland wel volop supporten. “Wij zijn een echte sportkroeg. Het is voor het eerst sinds járen dat Ierland weer meedoet”, weet eigenaar Fontijn. Daarom versiert hij zijn pub groen, naar de nationale kleur. “Helaas verwacht ik niet dat ze de groepsfase overleven.”

Voor Spanje
Jeroen de Boer van de Belgische Keizer is beslist. “Nederland doet niet mee, dus we zenden het niet uit. Er is geen vraag naar”, is hij heel duidelijk. Om de Belgische Rode Duivels dan maar aan te moedigen, ziet De Boer geen brood. En als België nou straks in de finale staat? “Dan ben ik voor Spanje!”, lacht hij.