Volledig scherm
Foto: Frans Paalman

En dan echt: toch een diploma voor studenten Landstede

ZWOLLE - Acht jongeren kregen uit handen van Theo Rietkerk, directeur van Landstede, alsnog een mbo-diploma. Een rechter had maandag gevraagd om spoed te zetten achter de behandeling van elf examendossiers. Bij tien is dat gelukt. Bij een iemand niet. "Er zou iets schorten aan de normering van de cijfers", vermoedt Jan Met, een van de ouders.

Vandaag konden tien jongeren aanschuiven voor een hapje en een drankje bij Landstede waarna de diploma-uitreiking zou volgen. "We doen het zoals altijd, alleen zijn de toespraken nu iets korter. Gezien de omstandigheden blikken we niet bij iedere leerling terug."

De tien leerlingen, waarvan er acht kwamen opdagen, gingen dan ook niet naar school in Zwolle. Ze volgden een opleiding aan de Europort Business School (EPBS) in Amsterdam en Rotterdam. Met betrekking tot deze opleiding hebben Landstede en EPBS een samenwerkingsovereenkomst. Deze staat op losse schroeven door een conflict tussen beide instellingen en een rapport van de Inspectie die snoeihard bleek voor de samenwerking. Hoewel de leerlingen alle examens succesvol hadden doorlopen leek een diploma van Landstede plotseling ver weg. De eigenlijke uitreiking, afgelopen vrijdag, werd opgeschort. Er moest een kort geding aan te pas komen.

"Voor mij is dit hoofdstuk eindelijk afgesloten", aldus leerling Quint Martens. "Ik ben wel bezorgd om nog elf andere leerlingen. Zij moeten nog een persoonlijk traject met Landstede regelen om hun opleiding af te ronden." Een feeststemming was er woensdagmiddag niet op Landstede. "Het is de tweede keer dat ik in Zwolle kom, de eerste keer was maandag, tijdens het kort geding", vertelt jaargenoot Thomas Met. "Ik ga het vanavond vieren met mijn vriendin en ouders. Samen gaan we lekker eten."

Tot ongenoegen van de aanwezige ouders en leerlingen sijpelde het conflict van EPBS en Landstede door tot aan de uitreiking. Een lid van de examencommissie, en tevens leerkracht bij EPBS, werd toezicht tot het schoolgebouw ontzegd. "Dat is jammer. Wij kennen hem heel goed, misschien was hij wel onze beste leerkracht. Tijdens de uitreiking kenden we niemand, behalve elkaar". besluit Met.