Volledig scherm
Geen sliertje oranje te bekennen op de rotonde in De Maten © Rob Voss

En het bleef stil op de Apeldoornse feestrotonde...

APELDOORN - Zouden er echte voetballiefhebbers zijn die de komende weken een eindje omrijden als ze door De Maten moeten rijden?

Zijn er doorgewinterde EK-fanaten die de aanblik van een kale rotonde en drie zwevende maagden simpelweg niet kunnen aanzien? Omdat 'we' er niet bij zijn, terwijl half Europa vrolijk feest viert in Frankrijk?

Stel: het Nederlands elftal had vanavond moeten spelen op het EK. Dan hadden er gisteren al dranghekken klaar gestaan op de Laan van Maten en Matenpoort. En waren er extra politieagenten ingeroosterd, speciáal voor dat bijzondere plekje in De Maten: de rotonde bij het Matenpark, dé plek waar in een nog niet zo ver verleden vele duizenden Oranje-fans menig feestje vierden.

Op de dag dat het EK 2016 van start ging bood de rotonde vrijdag een bijna trieste aanblik: groen, groen en nog eens groen. En drie zwevende maagden die - zoals ook de rest van het jaar - hun normale kledij droegen. Een extra oranje jasje (ook al is die vervaardigd van goedkoop bouwplastic) wordt ze deze zomer niet aangemeten.

Geen vrolijke vlaggetjes tussen de lantaarnpalen, geen wapperende rood-wit-blauwe dundoeken boven de rotonde. De Matense rotonde is tijdens dit EK niets meer of minder dan welke rotonde dan ook: een plek waar auto's en fietsers op een verantwoorde en veilige manier hun weg vinden.

De vraag dringt zich op: wie durft het aan om hier de komende weken alsnog een feestje te vieren? Zijn er uitzinnige Turken die zondagmiddag luid toeterend rondjes rijden na een klinkende zege op Kroatië? Of gaan er enkele uren later Poolse vlaggen rond, als Noord-Ierland klop heeft gekregen? Stromen maandag de pizzeria's leeg als Italië de Belgische euforie de kop in heeft gedrukt? Of komt er juist een vreugde-explosie in café De Graaf van Vlaanderen - en wordt dat Belgische feestje voortgezet op de rotonde?

Eén ding is zeker: spontane oranje feestjes zullen er niet komen. Daarvoor moeten 'we' op z'n minst wachten tot 2018, als 'we' er op het WK voetbal in Rusland wellicht wel weer bij zijn.

Of vieren 'we' de komende weken gewoon andere Nederlandse sportsuccessen? Morgen rijdt Max Verstappen de GP van Canada. En als-ie daar niet wint, volgt over drie weken een herkansing in Oostenrijk. Mooie reden voor een oranje polonaise.