Volledig scherm
Een lichtmast. © Pixabay.com

Energierekening brengt sportclubs in problemen

ZWOLLE - Bijna veertig procent van de sportclubs in Oost-Nederland heeft financiële problemen. Die worden voor een groot deel veroorzaakt door de vaak torenhoge energierekening. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond onder tweeduizend sportverenigingen in Nederland.

Uit het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van energieleverancier Nuon, blijkt dat 36 procent van de verenigingen in het oosten van het land geldzorgen kent, met als gevolg dat clubs gedwongen zijn de contributie te verhogen en de kantineprijzen op te schroeven.

Lichtmasten
​De energierekening is een van de grootste kostenposten voor sportverenigingen. Een gemiddelde club is tussen de tien- en twintigduizend euro per jaar kwijt aan gas en licht, zo becijferde De Hond. Grootste energie-slurpers zijn de lichtmasten langs de velden, die vrijwel dagelijks iedere avond uren aaneen staan te branden.

Kleedkamers
Ook slecht geïsoleerde kantines en kleedkamers en verouderde verwarmingsinstallaties spelen een rol. Uit het onderzoek van De Hond blijkt dat veel verenigingen veel meer geld kwijt zijn aan energie dan zij beseffen. „Twee tot drie keer zoveel”, zegt Roos ten Hove van Nuon. „De energierekening kan bij veel sportverenigingen fors omlaag als ze actief inzetten op energiebesparing en duurzame energie.”