Volledig scherm
De nieuwe situatie van het Enexis-gebouw E aan de Marsweg in Zwolle, bekroond met de score 'excellent' bij de BREEAM-NL-beoordelingsmethode. © Margret Drok

Enexispand Zwolle scoort 'excellent'

ZWOLLE - Excellent. Dat is de score die het Enexis-gebouw E aan de Marsweg in Zwolle kreeg toebedeeld bij de BREEAM-NL-beoordelingsmethode. Het pand was zaterdag te bezoeken tijdens de Dag van de Bouw in Zwolle.

Althans, voor het ontwerp van Sacon-architecte Margret Drok. "Het is nu aan de aannemer om waar te maken wat in de ontwerpfase is beloofd", zegt Drok. En dat is geen sinecure, want als je streeft naar een zeer luchtdicht gebouw, moet dat wel kloppen. "Daarom wordt bij de keuring voor het definitieve keurmerk lucht in het pand gepompt en getest of dat niet ontsnapt."

Dat gebeurt pas als het helemaal af is. Het uitgangspunt voor het ontwerp van Drok was de wens van Enexis. "De opdrachtgever wil een aantrekkelijke werkgever zijn en daar hoort een prettige, comfortabele werkomgeving bij."

Drok gebruikte dat uitgangspunt om tot het ontwerp te komen, een compact gebouw, dat onderdeel uit gaat maken van de campus die Enexis op het terrein beoogt. "In tegenstelling tot het bestaande gebouw, heeft het gerenoveerde gebouw een eigentijdse en markante uitstraling gekregen."

Dus is gebouw E, het pand waar de bovenregionale medewerkers van Enexis huizen, nauwkeurig onder de loep genomen. Het oudste deel, uit de jaren zestig, is grotendeels overeind gebleven. "Dat hebben we gestript tot op casco-niveau en vervolgens weer opgebouwd en aangekleed met een nieuwe jas", zegt Drok.

"Die jas is een nieuwe, zeer goed geïsoleerde gevel. Er zit 20 centimeter isolatie in. Daarom is het gebouw ook luchtdicht. Daaromheen zit een diepe buitenlaag. Die witte gevel heeft veel plastiek, doordat er diepe 'negges' zijn gemaakt, dat zijn inhammen rondom de kozijnen. Als de zon hoog staat in de zomer, zorgen die voor een natuurlijke schaduw. Dat zorgt ervoor dat er 's zomers weinig extra koeling nodig is."

Ook een energiesysteem, klimaatplafonds en de warmte-koudeopslag op het terrein zorgen voor een prettig binnenklimaat. En dat ondanks twee grote glazen zijwanden en een aantal daklichten. "Die zorgen er juist voor dat er veel natuurlijk daglicht binnenkomt. Daardoor heb je minder lampen nodig." Bovendien hebben de werknemers straks vanaf hun werkplek contact met buiten.

Live Voetbal

home logo NederlandNED
EINDE
4-0
Wit-RuslandWRU
away logo