Volledig scherm
Hib Anninga. Foto Archief

Erepenning voor Zwollenaar Hib Anninga

ZWOLLE - Hib Anninga, oprichter en eigenaar van beeldenpark Anningahof in Zwolle, heeft vanmiddag de Erepenning van de gemeente Zwolle ontvangen. Dat gebeurde bij de opening van de nieuwe beeldententoonstelling in het park aan de Hessenweg.

Burgemeester Henk Jan Meijer reikte hem de onderscheiding uit. Anninga krijgt die volgens de gemeente omdat hij 'met grote bezieling en op eigen kracht van Landgoed Anningahof in vijftien jaar tijd een bijzonder hedendaags beeldenpark' heeft gemaakt. 'Met liefde, lef en een knipoog weet hij voor ieder beeldhouwwerk een plek te vinden waar de wisselwerking tussen cultuur en natuur optimaal is. Hiermee blijft hij een breed publiek verrassen en inspireren', zo schrijft de gemeente in een toelichting.

De beeldentuin maakt momenteel een roerige tijd door. Anninga heeft een deel van zijn oorspronkelijke beeldenpark moeten opgeven voor de aanleg van de nieuwe N340. Dankzij een grondruil heeft hij nu de beschikking over een vervangend stuk grond, maar dat moet nog helemaal ingericht worden. Pas volgend jaar is de beeldentuin weer compleet. De seizoenstentoonstelling van deze zomer lijdt er echter niet onder, zegt Anninga. "Er staan 60 buitenbeelden en 69 binnenbeelden. Kunstenaars wilden graag exposeren in de Anningahof. Er is door sommige kunstenaars zelfs ingespeeld op de geluidswal aan de rand van het park."

Met Hib Anninga erbij zijn er nu dertig mensen en organisaties houder van een Erepenning. Vorig jaar ontving Anninga voor zijn verdiensten uit handen van prinses Beatrix de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds.