Volledig scherm
Bewoners van de Steenboerweg zijn boos op de gemeente. De eiken in hun straat zorgen voor gevaarlijke situaties © Frans Paalman

'Ergernis-eiken' veranderen niets aan veiligheid Steenboerweg in Zwolle

ZWOLLE - Dat de ergernis-eiken aan de Steenboerweg in de Zwolse wijk Westenholte nog niet gekapt zijn, verandert niets aan de veiligheid in de straat. Dit stelt het college van burgemeester en wethouders.

Dat de kettingzaag in 26 eiken wordt gezet, zorgt voor verdeeldheid in de buurt. Sommigen betreuren het verlies van de grote bomen, terwijl anderen liever vandaag dan morgen de 'obstakels' zien verdwijnen die zonlicht tegenhouden en voor schade zorgen door vallende eikels. Door een onderzoek naar de aanwezigheid van vleermuizen is de kap opgeschort. Toen er onlangs een grote tak afknapte en op het fietspad belandde, trokken buurtbewoners aan de bel. "Het is wachten op ongelukken", zei Bert Huenestein in deze krant.

Dat valt volgens burgemeester en wethouders wel mee. De eiken worden elke twee jaar gekeurd, volgend jaar is de volgende ronde. Bij de vorige controle is dood hout verwijderd. De tak die laatst naar beneden kwam, was kerngezond. Dat zo'n exemplaar af en toe afbreekt, hoort er nu eenmaal bij, meent het college. Bij een reguliere inspectie zou de bewuste tak niet opgemerkt zijn.

De veiligheid van bewoners en passanten is door de reguliere inspecties gegarandeerd, schrijft het dagelijks gemeentebestuur. "Uiteraard is daarmee niet elk risico uit te sluiten."

De Steenboerweg is al vanaf begin dit millennium in de ban van de eikenkwestie. De gemeente velde begin dit jaar een salomonsoordeel: het vervangen van 26 grote eiken door acht zuileiken en dertien sierkersbomen.