Volledig scherm
© Thinkstock

Felle discussie over data-proef jeugd in Apeldoorn

APELDOORN - "We stigmatiseren de jeugd niet en we hóuden ons echt aan de privacyregels." Burgemeester John Berends zei het vanavond (donderdag) fel, want Mariëtta Buitenhuis (D66) en Bas Koers (GroenLinks) zaten hem kort op de huid.

De proef met het koppelen en analyseren van gegevens om jeugdoverlast te voorkomen, zorgt voor grote argwaan bij Buitenhuis en Koers.

Koers maakt zich vooral, gezien eerdere incidenten bij de overheid rond persoonsgegevens, zorgen of het wel goed gaat.

Veel van de andere fracties hebben er vertrouwen in dat de gemeente de privacy van de jongeren bewaakt. Zij vinden net als Berends dat dit een aanvulling kan zijn op de aanpak van jeugdoverlast.

Buitenhuis maakt zich al langer druk om de privacy van de jongeren door deze proef. Dat het gaat om informatie die al bekend is, stelt haar allerminst gerust. "Wat weet de gemeente over mij?"

Berends en zijn ambtenaar probeerden te benadrukken dat de analyses er niet in uitmonden dat er één persoon uit naar voren komt waar actie op moet worden ondernomen. Deze analyses moeten nieuwe inzichten opleveren die kunnen helpen overlast eerder te ondervangen.