Volledig scherm
Fieke van der Panne en Yuna Linde van Theater De Makkers verzorgen tijdens het Stadsfestival in Zwolle hun voorstelling 'Kunnen we even praten?'. © Frans Paalman

Fieke en Yuna maken theater van échte gesprekken in hun caravan

ZWOLLE - In maart kon je de gele caravan van theatermakers Fieke van der Panne en Yuna Linde niet missen op de Grote Markt in Zwolle. Zesenzestig bijzondere gesprekken verder en hun eerste theaterstuk, 'Kunnen we even praten?', is bijna af. "We hadden niet gedacht zoveel over onszelf te leren."

Een echt gesprek, dus geen vluchtig ge-whatsapp, wordt steeds zeldzamer. Daarom zette het onafscheidelijke theaterduo Yuna Linde (24) en Fieke van der Panne (26) begin dit jaar een knalgele caravan middenin de stad en gingen ze het gesprek aan met iedereen die de behoefte had om te praten. De verhalen die de twee hoorden werden input voor hun eerste theaterstuk 'Kunnen we even praten?', dat op vrijdag 2 september in première gaat op het Stadsfestival.

Indruk
In totaal voerden ze zesenzestig gesprekken, van een paar minuten tot drie uur lang. Stuk voor stuk bijzondere openbaringen, maar eentje vergeten de twee Zwolse creatievelingen nooit meer. "Dat was een gesprek met een man die ons iets vertelde dat hij nog nooit eerder had durven zeggen", weet Van der Panne nog goed. "Wat hij precies gezegd heeft blijft dus tussen hem en ons, maar het maakte ontzettend veel indruk."

Uiteindelijk is niet het aangrijpende verhaal van de man onderdeel geworden van het stuk, maar juist de reactie die zijn verhaal teweeg bracht bij de twee theatermakers. "Dat maakt het voor ons interessant. Wat doen gesprekken met je? Waar haak je op aan en waarom juist daarop? Het contact met de mensen in de caravan ging dus over degene met wie we spraken, maar ook over ons. We hadden niet gedacht zoveel over onszelf te leren."

Na het 'caravanhoofdstuk' begonnen voor Fieke en Yuna de repetities van hun voorstelling, het eerste product van hun Theater De Makkers, onderdeel van het Zwolse Gnaffel. De inhoud blijft een verrassing, maar dat het geen traditioneel theaterstuk wordt, kunnen de twee al wel verklappen. "Het gaat over 'het belang van een goed gesprek' en volgt de route die wij zelf ook hebben afgelegd door de stad", verklapt Linde. "Dus we starten met koptelefoons op aan het Rodetorenplein en wandelen dan door de binnenstad, tot de plek waar de daadwerkelijke uitvoering plaatsvindt. Alles, de hele route, is onderdeel van de voorstelling."

Pleinvoorstelling
Zeven keer spelen de twee binnenkort 'Kunnen we even praten?', meerdere keren per dag op 2, 3 en 4 september. "Onze artistiek coaches Judith Faas en Millie Lijbers, aan wie we veel steun gehad hebben, reageerden al heel positief op de repetities", vertelt Van der Panne. "We hopen het stuk na het Stadsfestival als pleinvoorstelling op te voeren in andere steden en dorpen. Want vanaf 1 september hebben we geen subsidie meer, dus moeten we onszelf des te meer laten zien aan de buitenwereld en bewijzen dat wat we maken nieuw en spannend is."

Kaartjes bestellen voor 'Kunnen we even praten?' kan via www.stadsfestival.nl.

Live Voetbal

home logo ADO Den HaagADO
19:45
VVV-VenloVVV
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
19:45
NAC BredaNAC
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
18:30
FC TwenteTWE
away logo
home logo VitesseVIT
20:45
sc HeerenveenHEE
away logo