Volledig scherm
© Jeroen Pol

Fietsknooppuntnetwerk Veluwe krijgt nieuwe jas

APELDOORN - Het Fietsknooppuntennetwerk op de Veluwe gaat na tien jaar op de schop. De totale lengte gaat van 1850 naar 2250 kilometer. Voor Apeldoorn betekent het onder meer dat er waarschijnlijk een route langs attracties als Apenheul, Julianatoren en Paleis Het Loo komt. De planning is dat voor de start van toeristenseizoen 2017 de nieuwe routes klaar zijn.

De twintig Veluwse gemeentes die samenwerken binnen het project hebben goede hoop dat de provincie Gelderland wil meedelen in de kosten. Die zullen onder de 500.000 euro blijven. Afhankelijk van het aantal kilometers fietsroute in de gemeente wordt er na rato mee betaald. Voor Apeldoorn betekent het dat de rekening op een bedrag van rond de 60.000 euro uit zal komen.

Zelf route samenstellen
Met behulp van het Fietsknooppuntennetwerk is het mogelijk zelf een route samen te stellen. Fietsers bepalen zelf op welk knooppunt ze willen beginnen en stippelen zelf een route uit. Het is dan zaak de nummers van de knooppunten in de juiste volgorde te plaatsen en op pad te gaan.

Het is na tien jaar zaak de basis weer op orde te brengen, zegt Roelof de Graaf. Als ambtenaar van de gemeente Apeldoorn is hij een van de twee projectleiders. ,,En we willen de marketing en reclame verbeteren. Het is een heel gaaf Veluws project waarin alle gemeenten samenwerken. Het is mooi dat we met nieuwe afspraken de financiën weer voor tien jaar geregeld hebben.''