Volledig scherm
Leon de Kogel van Go Ahead Eagles heeft altijd zijn speciale gamekoffer mee. Hij popelt om FIFA 17 te spelen. © Ronald Hissink

FIFA 17 toernooi in de spelersbus

DEVENTER/ZWOLLE - Voetbalgame FIFA 17 is eindelijk uit. Fanatieke spelers kunnen niet wachten. Gamewinkels in deze regio kregen honderden reserveringen binnen. Ook bij enkele voetballers van Go Ahead Eagles en PEC Zwolle borrelt het. Leon de Kogel bijvoorbeeld. Hij staat te popelen.

Lijk ik? Wat is mijn rating? Ook onder profvoetballers leeft FIFA 17. Veel eredivisie-spelers gamen fanatiek. "Geen van ons kan tegen zijn verlies. Toch gooien we niet met de controllers, want de trainer zit er ook bij in de bus", grapt speler Randy Wolters van Go Ahead Eagles. Met 69 heeft Sander Fischer bij de Eagles de hoogste rating. "Daar liggen wij niet wakker van. Het gaat er om hoe je op het echte veld presteert."

Een neef van Leon de Kogel maakte een speciale gamekoffer, zodat in de bus gegamed kan worden. Niet iedereen doet mee. "Vaak spelen we twee tegen twee: ik, Randy, Kenny Teijsse en Joey Suk. De andere kaarten, of lezen."

De Eagles-spelers gaan vanavond bij Game Mania in Deventer alvast FIFA 17 spelen. En handtekeningen uitdelen. In ruil voor een exemplaar van het nieuwe spel. "We hebben afgesproken om een weekje goed te oefenen en daarna houden we een toernooi."

PEC
Bij PEC Zwolle staat Dirk Marcellis met 73 punten bovenaan. In de kleedkamer hangt de lijst met ratings. Toch leven de EA-cijfers niet echt binnen de selectie van de eredivisionist. PEC-speler Wouter Marinus, die zelf vaak voetbalgames speelt: "We hebben nu niet een selectie die veel gamet. Misschien omdat we ietwat oudere spelers hebben."

Speler Calvin Verdonk haalde gisteravond in Amsterdam al wel een eerste exemplaar op. Hij speelt vooral tegen zijn neef en broer. "Ik speel nooit met 'mezelf'. Liever de grote spelers, zoals Ronaldo en Messi."

Fans
En de 'gewone' gamer? Die loopt al weken warm. Game Mania in Deventer kreeg al honderden reserveringen binnen. En bij de vestiging in Zwolle ging de telefoon gisteren onophoudelijk. "Alleen maar door FIFA, ja…" 

Klik hier voor de ratings van GA Eagles
Klik hier voor de ratings van PEC Zwolle