Volledig scherm
De trein over de spoorwegovergang. Foto Matthijs Oppenhuizen

File door haperende trein in Apeldoorn

APELDOORN - Een haperende goederentrein heeft vanmiddag in Apeldoorn tijdelijk voor forse verkeersopstoppingen gezorgd.

Het gebeurde op de Laan van de Mensenrechten. De trein reed langs het kanaal, passeerde de overgang in de Laan van de Mensenrechten en zou dan met een bocht uitkomen bij het station van Apeldoorn. Maar de trein kon die laatste bocht niet maken. De bocht zorgt voor wrijving, er zit hier in het traject een lichte helling en net die combinatie zorgde ervoor dat de trein de 'bult' niet opkwam.

Antislip
Door onbekende oorzaak schakelde in de bocht het antislipsysteem van de trein zich in. Daardoor gebruikte de trein minder vermogen om te voorkomen dat de wielen slipten, maar miste daardoor de kracht om de flauwe helling in de bocht over te komen.

Tot drie keer toe stond de trein halverwege de helling stil en blokkeerde zo de spoorwegovergang in de Laan van de Mensenrechten. Dit zorgde voor fikse files en ook direct voor toeterende automobilisten die hun geduld verloren. Enkele automobilisten keerden zelfs om op de weg, omdat zij niet meer wilden wachten totdat de spoorbomen weer omhoog zouden gaan.

Nadat de trein voor de vierde keer achteruit was gereden en een langere en hardere aanloop nam, kon de machinist opgelucht ademhalen toen hij merkte dat de trein erin slaagde de wagons over het bultje te trekken.

Live Voetbal

home logo FC UtrechtUTR
EINDE
1-1
AZAZ
away logo