Volledig scherm
De hoogtebalk is er weer afgereden. Foto: Tanja Slagter

Files in en rondom Zwolle voorbij

ZWOLLE - Het verkeersinfarct dat zich dinsdagavond om 17:00 uur voordeed in en rondom Zwolle is opgelost. Automobilisten op de A28 kampte met een vertraging van twee uur. 

De file ontstond door een verkeersongeval bij Zwolle en door een storing bij Rijkswaterstaat. Een bestelbusje botste net voor de provinciehoofdstad op een personenauto. De linkerrijstrook was daardoor lange tijd dicht. De matrixborden op de snelweg deden het niet, waardoor de spitstrook niet open was. 

In Zwolle zelf stond het verkeer ook stil. Er stond een file vanaf Zwolle Noord/Berkum richting de binnenstad en ook vanaf de afrit Zwolle Zuid stond het verkeer stil. 

Wijhese veer
Omdat veel automobilisten omreden, om toch op tijd bij hun eindbestemming te komen, stond ook het verkeer op de A50 stil en draaide de Wijhese pont overuren. Bij het Wijhese veer stonden op het hoogtepunt honderdvijftig auto’s in de rij om de IJssel over te steken. Pontbaas Bert Keukenkamp schakelde extra personeel in om de stroom automobilisten beter aan te kunnen.

Van een goede dag en een topomzet wilde Keukenkamp overigens niet direct spreken. „Dat moet je echt niet overschatten.” Hij was ook niet onder de indruk van de file voor zijn pont. „Vroeger, toen er in Zwolle nog maar twee rijstroken op de A28 lagen, hadden we dit elke week.”   Automobilisten die de Blaloweg in Zwolle kozen als filevermijder, kwam ook bedrogen uit. Daar ramde alweer een vrachtwagen de hoogtebalk, waardoor ook daar het verkeer enige tijd stilstond.    Om 19:30 uur kwam het verkeer weer op gang, en om 20:00 uur waren alle files opgelost. 

Volledig scherm
Foto: Wilfred Wolters