Volledig scherm
© ANP

Flessen wijn moeten weg uit Zwolse boekhandel Waanders

ZWOLLE - Wim Waanders moet de flessen wijn uit zijn Zwolse boekhandel verwijderen. De gemeente heeft Waanders laten weten dat hij geen wijn meer mag verkopen in de boekenzaak naar aanleiding van een uitspraak van de rechter. "Op basis van de bestaande wetgeving kan Zwolle niet anders dan overgaan tot handhaving van het verbod op verkoop van de flessen wijn", laat de gemeente weten.

De SlijtersUnie besloot in september vorig jaar naar de rechter te stappen om de verkoop van de flessen wijn in Waanders In de Broeren stop te zetten. De belangenorganisatie meende dat Waanders met zijn verkoop van wijn zorgt voor oneerlijke concurrentie voor slijters, dat de verkoop in strijd is met de Drank- en Horecawet, én alcoholmisbruik in de hand werkt.

De Slijtersunie won de zaak, de gemeente kon daarna echter nog niet vertellen of Waanders de verkoop moest staken omdat ze meedoet aan een pilot van de Vereniging van Nederlandse Gemeente, waarbij wordt gekeken in hoeverre het mogelijk is bepaalde mengvormen van horeca en detailhandel toe te staan. Zo zou iemand in een kledingzaak bijvoorbeeld een glas wijn mogen nuttigen.

Waanders valt buiten die proef. Het verbod op de verkoop is daardoor extra zuur. "De rechter heeft aangegeven dat op de verkoop van flessen om elders te consumeren door ons als gemeente gehandhaafd moet worden. Het ter plekke schenken van een glaasje in een winkel valt niet onder dat verzoek", zegt woordvoerder Serge Westerdiep.