Volledig scherm

Flevoland wil nauwere samenwerking 'Zwolle'

De provincie Flevoland haalt de (economische) banden met omliggende regio's aan. Vooral Amsterdam en Zwolle staan op het verlanglijstje, zo blijkt uit de zogeheten Flevo-perspectieven, die gisteravond werden gepresenteerd.

Het wordt 'grensontkennende samenwerking' genoemd. Grenzen van provincies en van gemeenten doen niet meer ter zake. Flevoland wil van alle walletjes mee-eten als dat zo uitkomt. Waarom zou je bijvoorbeeld een eigen theater willen, als je ook naar een voorstelling in Zwolle, Amersfoort of Amsterdam kunt gaan?

Andersom heeft Flevoland veel te bieden voor omringende regio's. Zoals luchthaven Lelystad bijvoorbeeld. De wisselwerking van voorzieningen en economische kansen is zeker ook voor regio's als Zwolle aantrekkelijk. Daar wordt al een aantal jaren niet meer naar bestuurlijke grenzen gekeken.

Economische regio
Onder meer Dronten maakt als niet-Overijsselse gemeente al deel uit van wat de economische regio Zwolle genoemd wordt. De provincie Overijssel lijkt ook zeer ingenomen met de keuze die Flevoland wil maken voor grensoverschrijdende samenwerking op sociaal-economisch gebied.

Onder leiding van Co Verdaas, voormalig gedeputeerde van Gelderland en korte tijd staatssecretaris, brengt de werkgroep Atelier Flevo-perspectieven al enige tijd toekomstige ontwikkelingen en trends voor Flevoland in beeld.

Op basis van dit onderzoek wordt een flexibele omgevingsvisie vastgesteld, van waaruit de komende jaren hoofdkeuzes worden gemaakt, convenanten worden gesloten, projecten opgestart en programma's ontwikkeld.