Volledig scherm
Artist Impression Foodcourt Zwolle © Reggestede Invest

Foodcourt Zwolle met Burger King, KFC en Subway in de wacht

ZWOLLE - De eerste hamburgers liggen voorlopig nog niet op de bakplaten van het nieuwe foodcourt in Zwolle. Het ging de Zwolse gemeenteraad vanavond te ver om het bestemmingsplan voor de haphoek met Burger King, KFC en Subway aan Oude Meppelerweg vast te stellen.

Dit betekent dat ontwikkelaar Reggeinvest er voorlopig nog niet aan de slag kan. Pas na de zomer gaat de Zwolse raad opnieuw praten over het plan een zogenaamd foodcourt te bouwen op de locatie waar nu voormalig horecabedrijf De Vrolijkheid verpaupert.

Zorgen en klachten uit de buurt zijn de voornaamste redenen om nu nog niet in te stemmen met de nieuwe bestemming op deze plek, nabij snelweg A28. Zo gaf Zwollenaar Fred Mensink namens bewoners van Glanerbeek en omgeving vanavond aan dat de verkeersonderzoeken volgens hem niet deugen. "Er is gebruik gemaakt van gegevens van acht jaar geleden. De conclusie is dat er aan alle wettelijke voorschriften is voldaan. Een deel van de onderzoeksgegevens is echter niet meer actueel en objectief."

Namens bewoners van Haarbeek, Hofbeek en Eerbeek deed Aart Karssen eveneens zijn beklag. Hij stoort zich vooral aan de geplande reclamemast van veertig meter hoog. "We hebben de indruk dat alternatieven niet serieus genomen zijn. Veertig meter is voor een attentiemast ontzettend hoog, dat komt in Nederland bijna niet voor. Zeker niet in woongebieden."

Ook Sjoerd-Jan Feenstra, eigenaar van de McDonald's langs de Ceintuurbaan, uitte zijn bedenkingen. Hij krijgt de concurrenten van het foodcourt op steenworp afstand. "Wij gaan als Zwolle straks van de 25e naar de vijfde plek van fastservice-restaurants. Zijn wij de vijfde stad van Nederland? Ik ben overtuigd van de kracht van mijn eigen restaurant, maar we willen toch geen overaanbod creëren?" Hij waarschuwde eveneens voor de gevolgen voor het verkeer in dit deel van de stad.

Wethouder Ed Anker voelde al wel aan dat het beter zou zijn voorlopig nog maar niet te besluiten over dit voorstel. "Er is nog een gesprek nodig. Het zure is dat de initiatiefnemer al drie jaar met dit plan bezig is... Overigens zijn er wel degelijk allerlei gesprekken geweest. Dit voorstel heeft de hele procedure doorlopen, maar ik wil alles nog eens checken en kijken of er dingen niet goed zijn gegaan."