Volledig scherm
Het Fraterhuis in Zwolle

Fraterhuis in Zwolle heeft uitbreidingsplan bijna rond

ZWOLLE - Elke hoekje van het Fraterhuis is zo'n beetje in gebruik en om toch zo veel mogelijk filmliefhebbers te bedienen, worden er zelfs al voorstellingen op het plein van de Blijmarkt vertoond. Kortom, het Zwols filmhuis heeft extra capaciteit nodig.

Directeur Henriëtte Boerhof liet vorig jaar in deze krant al weten dat ze er op de huidige locatie graag twee zalen bij wil hebben, binnen enkele weken moet duidelijk zijn of dit past en wat het gaat kosten. "Het haalbaarheidsonderzoek loopt op z'n eind."

Het is sowieso de bedoeling dat Fraterhuis en gemeente Zwolle kosten voor hun rekening nemen. Hoe hoog die zijn, is nog niet bekend. Ook kan Boerhof geen uitspraken doen over een eventuele startdatum van de verbouwing. "Wat mij betreft waren we gisteren al begonnen. Daar zit best een serieuze ondertoon in, want we hebben echt capaciteitsgebrek." Daardoor is het culturele filmaanbod minder divers dan ze zou willen. Verschraling in de Overijsselse hoofdstad dreigt.

Overigens is het volgens haar voor een stad als Zwolle ook gewoon een must om een groter filmhuis te hebben. "In vergelijkbare steden hebben ze drie tot vijf zalen, wij doen het met 1,5."

Uit het jaarverslag van het Fraterhuis blijkt dat de stichting steeds meer bezoekers naar de Blijmarkt weet te lokken. Kwamen er in 2011 nog 59.000 mensen een kijkje nemen, vorig jaar bezochten ruim 78.000 personen het filmhuis. De verwachting is dat dit kan oplopen tot 100.000 bezoekers op jaarbasis.

Het Fraterhuis heeft in een eerder stadium ook andere locaties in de stad onderzocht. Zo speelde het met de gedachte zich bij de nieuwe Stadkamer aan de Zeven Alleetjes te voegen. Dit plan ketste echter af, want de ambiance zou het niet halen in vergelijking met die van huidige locatie. "Daar hebben we van afgezien nog voordat de asbestperikelen er waren", merkt Boerhof erbij op.

Het Fraterhuis werkt met een klein team van betaalde krachten (2,9 voltijdbanen) en 125 vrijwilligers. Ruim 5.000 'vrienden' sponsoren het Fraterhuis.