Volledig scherm
© Archieffoto Bert Jansen/fotomeulenhof

'Geef vluchteling meer inspraak bij keuze woonplaats'

ARNHEM/ZWOLLE - Vluchtelingen met een verblijfsvergunning moeten meer zeggenschap krijgen over de plek waar zij in Nederland gaan wonen. Dat stelt Jan van der Werff, directeur van Vluchtelingenwerk Oost-Nederland.

"Organisaties in Nederland die werken met vluchtelingen zijn heel erg geneigd om de keuzes voor deze mensen te maken. Het is goed als we statushouders meer inspraak geven over de plek waar zij gaan wonen. Zo krijgen ze meer de regie over hun eigen leven."

Afgelopen week kwam statushouder Adel in het nieuws omdat hij niet naar Epe wil, waar hij een woning kreeg toegewezen. Liever blijft hij in Amsterdam, waar hij nu woont. Eerder al protesteerden statushouders tegen hun huisvesting in een oud schooltje op de Elshof in Olst-Wijhe.

Op dit moment hebben statushouders vrijwel geen invloed op de plek waar zij komen te wonen. En hoewel Van der Werff graag ziet dat zij meer inspraak krijgen, beseft hij ook dat het een lastig verhaal is. "Meer inspraak is in de praktijk moeilijk te realiseren."