Volledig scherm
Op de Kleiberg, aan de rand van Orden, komt definitief geen azc. © Cees Baars

Geen azc Kleiberg en Immendaal, mogelijk wel azc aan Geurtsweg

APELDOORN - Er komen definitief geen asielzoekerscentra op de locaties Immendaal (Beekbergen) en de Kleiberg (Orden, Apeldoorn). De azc's zijn volgens huisvester COA financieel niet haalbaar.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en gemeente Apeldoorn zijn lange tijd op zoek geweest naar een nevenvestiging voor een azc, naast het toekomstige asielzoekerscentrum aan de Deventerstraat. Dat azc opent ergens volgend jaar en biedt plaats aan 400 tot 600 asielzoekers.

Op een nevenvestiging zouden volgens gemeentelijke besluitvorming maximaal 200 tot 250 asielzoekers mogen komen. Zowel op de locatie Immendaal als Kleiberg blijken die aantallen voor COA te klein om het financieel verantwoord te krijgen.

COA en gemeente Apeldoorn bekijken nu de mogelijkheid om van de leegstaande noodopvang aan de Christiaan Geurtsweg een tijdelijk azc te maken. De noodopvang is al enkele maanden klaar voor bewoners, maar staat nog steeds leeg door de mindere instroom van vluchtelingen.

De noodopvang was in eerste instantie bedoeld voor één jaar, een tijdelijk asielzoekerscentrum (met meer faciliteiten voor de bewoners) zou mogelijk drie jaar kunnen blijven.