Volledig scherm
© ANP/Frans Paalman

Geen contact Van der Steur met verwonde Zwolse

ZWOLLE - Minister Ard van der Steur heeft geen contact gehad met Manon Kleinherenbrink, de Zwolse vrouw die in mei na racistische opmerkingen over haar vriend glas in het gezicht kreeg.

Dat antwoordt Van der Steur na vragen van DENK-kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. Zij wilden weten of de minister namens de Nederlandse regering zijn 'bezorgdheid en medeleven' heeft betuigd.

'Nigger'
Nadat Kleinherenbrink op een zaterdagse stapavond haar vriend verdedigde die voor 'nigger' werd uitgemaakt, kreeg ze klappen en werd een glas in haar gezicht geduwd. Ze moest haar gezicht laten hechten in het ziekenhuis.

Geen aanleiding
Van der Steur antwoordt de Tweede Kamerleden dat 'bij dit type delicten Slachtofferhulp Nederland contact zoekt met het slachtoffer om te bespreken of en welke ondersteuning gewenst is'. "Het kabinet ziet geen aanleiding om in dit geval af te wijken van de reguliere ondersteuning en begeleiding die slachtoffers van geweldsdelicten ontvangen", aldus Van der Steur. "Vanzelfsprekend keur ik elke vorm van geweld af."

Incidenten
Van der Steur is zich ervan bewust 'dat racistische en discriminatoire denkbeelden kunnen leiden tot gedrag dat daarop gebaseerd is en in extreme gevallen zelfs tot gedrag dat gepaard gaat met geweld' schrijft hij in zijn beantwoording. Maar hij kan niet bevestigen dat het aantal racistische geweldsincidenten is gestegen. "Aan de hand van het aantal gemelde incidenten alleen is niet vast te stellen of er ook een stijging is van het aantal incidenten, noch van het aantal incidenten dat gepaard gaat met geweldgebruik. Immers, aan de stijging van het aantal gemelde incidenten kunnen ook andere oorzaken ten grondslag liggen zoals een verhoogde meldings- een aangiftebereidheid en de manier van registreren."