Volledig scherm
© Thinkstock

Geen geld voor rondweg Loenen

LOENEN - De provincie Gelderland is vooralsnog niet van plan geld vrij te maken voor een rondweg bij Loenen.

De provincie is van mening dat het probleem niet groot genoeg is om een forse investering te rechtvaardigen. De gemeente Apeldoorn legt zich niet bij dat standpunt neer.

Vandaag is er een gesprek tussen wethouder Johan Kruithof en Apeldoornse provinciale statenleden. Ook een delegatie van dorpsraad Loenen schuift aan.

Een rondweg om het dorp is al veertig jaar punt van discussie. De weg wordt flink belast door onder meer de papierindustrie. De dorpsraad noemt de verkeersdruk onaanvaardbaar.

Er ligt een plan om een groot deel van het verkeer via een route langs het Apeldoorns kanaal naar snelweg A1 te laten rijden. Om de verkeersveiligheid op Kanaal Zuid tussen Apeldoorn en Eerbeek te verbeteren, worden wegmarkeringen aangepast, stelt het college.

Zo moet het verschil tussen de zones waar 80 kilometer en waar 60 kilometer mag worden gereden, duidelijker worden gemaakt. Verder stelt het college voor een inhaalverbod in te voeren.

Een uitzondering wordt gemaakt voor het passeren van tractoren. Als aanvullende maatregel denkt het college aan het plaatsen van een vangrail aan de kanaalzijde van de weg. Of er geld voor een vangrail beschikbaar komt, moet middels de meerjarenprogrammabegroting worden afgewogen.