Volledig scherm
Buurtbewoners fotografeerden vanuit hun huis de rookwolken van de houtcentrale. Eigen foto

Geen geur- en stankoverlast meer door biomassacentrale

ZWOLLE De schoorstenen van de houtcentrale in Stadshagen zijn verhoogd. Geur- en stankoverlast moet daarmee tot het verleden behoren.

Omwonenden van de biomassacentrale in Breecamp-Oost zullen de geur die van de centrale afkomt nu slechts ' af en toe' kunnen ruiken. De schoorstenen zorgen ervoor dat de concentraties geur- en fijnstof heel laag zijn.

De centrale in Breecamp draait op houtsnippers en voorziet aangesloten huishoudens van warmte. Omwonenden maken zich al maanden druk om de rook- en stnakoverlast en waren bang dat de centrale te veel fijnstof uitstoot. Eigenaar Unica gaf toe dat er twee keer problemen waren met een partij te nat hout, die bij verbranding voor veel rook zorgde en een penetrante ' openhaard lucht'. Het zou echter gaan om incidenten. Volgens Unica voldoet de centrale ruimschoots aan de wettelijke normen. Ingenieursbureau Witteveen+Bos deed in opdracht onderzoek en beaamde dat omwonenden zich absoluut geen zorgen hoeven te maken. Desondanks was de buurt er niet gerust op.

Unica laat op haar website weten dat met het verhogen van de schoorstenen 'waarneembare geuren op straatniveau vrijwel worden weggenomen'. 'De aankomende periode zal dit in de praktijk ook moeten blijken.' Unica vraag omwonenden direct contact op te nemen wanneer zij toch last hebben van de geur die van de centrale afkomt, zodat het bedrijf direct actie kan ondernemen.