Volledig scherm
© Thinkstock

Geen hoofdpodium Stratenfestival Zwolle

ZWOLLE Het Stratenfestival heeft dit jaar geen hoofdpodium. De organisatie kan geen overeenstemming bereiken met de gemeente over de verscherpte geluidsnorm.

RadioNL -dat artiesten levert voor het evenement- heeft zich teruggetrokken als partner. "Er wil geen artiest komen met deze geluidsnorm", zegt Theo Bakker namens de organisatie. "Voor ons, de stad en de kermisexploitanten is dit een flinke domper. Zij vrezen dat een groot deel van de bezoekers op vrijdagavond niet naar de stad komt omdat het Stratenfestival deels is geamputeerd."

De zevenendertigste editie van het Stratenfestival, dit jaar op 19 augustus, moet het dit jaar doen zonder hoofdpodium in het Ter Pelkwijkpark. Het festival valt samen met de kermis. Vorig jaar was het volgens de organisatie een 'flop' in het park. Toen werd ook al de aangepaste norm van 76 decibel toegepast, in plaats van de 85 decibel die eerst was toegestaan. Volgens Bakker haakte de helft van de vierduizend bezoekers halverwege de avond af, omdat zij nauwelijks iets hoorden van de muziek. "Ook voor RadioNL was dit een afknapper. Zij wilden dit jaar alleen meewerken wanneer er een vergunning zou komen voor een hoofdpodium waarbij minimaal 85 decibel is toegestaan."

De radiozender zorgde volgens Bakker voor veel reclame voor het evenement. "Natuurlijk maken we ons zorgen, het festival is minder aantrekkelijk. Maar we hebben gelukkig nog zestien kleine podia in de stad."

Onderzoek naar alternatieve locaties mocht niet baten. "Die vielen om verschillende redenen af."

Volgend jaar kan het Stratenfestival wel weer rekenen op een hoofdpodium, zegt Bakker. "Waarschijnlijk wordt het hoofdpodium dan opgezet op het Rodetorenplein, daar zijn we heel blij mee. Voor dit jaar was dat niet meer mogelijk omdat de standplaatsen voor de kermisattracties eerder al zijn toegewezen."