Volledig scherm
Drukte bij de poortjes op het station in Zwolle. © Niels Jeurink

Geen maatregelen NS tegen drukte poortjes station Zwolle

ZWOLLE – Het schooljaar is begonnen en daardoor is het erg druk op station Zwolle. Voor de in- en uitcheckpoortjes staan op piekmomenten honderden reizigers te wachten. Dit zorgt voor gemopper en leidt volgens reizigers ook tot onveilige situaties. D66 wil van het college van burgemeester en wethouders opheldering hebben over de overlast, maar de NS is niet van plan om maatregelen te nemen.

Op social media deed Vasili Paspalas zijn beklag over de vaak gevaarlijke situaties bij de poortjes: “Er is een vernauwing in de uitgangswegen. Mensen kunnen gewoon niet weg komen als iemand in paniek raakt door een aanslag, brand of ongeluk. Je staat zo dicht op elkaar.” Paspalas denkt dat het probleem komt doordat de poortjes in de tunnel staan: “Als je de poortjes op het perron zet is het al veel veiliger.”

Coalitiepartij D66 in Zwolle erkent de problemen op station Zwolle. “Bij een calamiteit kan je nergens heen. De NS kan de poortjes dan wel open doen, maar het zorgt toch voor een panieksituatie”, zegt raadslid Claudia van Bruggen. “We zijn altijd tegen de poortjes op het station geweest. De NS had veiligheid als argument voor de poortjes, maar die lijkt nu zelfs in het geding. Wij maken ons zorgen omdat het momenteel heel onoverzichtelijk en onvoorspelbaar is.”

Opstoppingen
Meer reizigers op het station klagen over de drukte. “Het gebeurt vaak en dan loop je behoorlijk vertraging op”, vertelt Niels Jeurink. Hij denkt dat de opstoppingen vooral komen doordat scholieren op gelijke tijden aankomen: “Veel studenten van Windesheim checken tegelijk uit.” Jeurink vindt het ook vreemd dat er op het station zowel poortjes van NS als Arriva zijn: “Ik denk dat een oplossing voor het probleem zou zijn, dat beide partijen onderling regelen dat er één poortje komt. Dat is veel gemakkelijker en voorkomt vertraging.”

Extra ruimte
Sinds 20 juni zijn alle poortjes op station Zwolle gesloten. Hierdoor moet iedereen die het terrein van het station in- of opkomt in- en uitchecken. Dat kost enige tijd. Volgens NS is er door de drukte na de vakantieperiode geen sprake van onveilige situaties: “Het is heel druk nu, maar door eerdere aanpassingen is er al veel extra ruimte gekomen”, zegt woordvoerster Anita Boonstra.

Twee tunnels
Scholier Kai Klaassen reist dagelijks met de trein. Hij ziet dat het vaak druk is bij de poortjes en oppert zelfs om twee tunnels te maken, om de reizigers beter te verspreiden: “Deze extra tunnel zou kunnen aansluiten op de Van Karnebeektunnel.” Grote maatregelen overweegt de NS niet. “De start van het nieuwe schooljaar zorgt nu voor extra drukte. Bij de poortjes staan extra medewerkers. We proberen ook om de reizigersstroom beter te verspreiden.”

In december maakt de NS de balans op met een rapportage over de effecten van de poortjes op station Zwolle. “We stellen nu vragen zodat dit probleem dan goed meegenomen wordt”, legt Van Bruggen van D66 uit. Ze gaat deze situatie kritisch volgen. “Als het niets toevoegt moet de NS ook bereid zijn om dingen aan te passen. Er kunnen te weinig poortjes zijn. Misschien is Zwolle op dit moment niet toe aan dichte poortjes.”

Volledig scherm
Drukte bij de poortjes op het station in Zwolle. © Vasili Paspalas