Volledig scherm
© Thinkstock

Geen straf na 'Ik breek je poten' tegen buurvrouw in Apeldoorn

APELDOORN - De 42-jarige L.N. uit Apeldoorn moet 250 euro smartengeld betalen aan zijn buurvrouw. Dat oordeelde de politierechter in Zutphen woensdag.

Meer dan twee jaar geleden kwam de justitiële machinerie in de zaak van L.N. uit Apeldoorn tot stilstand. De man had mot met de buren in zijn wijk Orden en wordt beschuldigd van vernieling en bedreiging. Gisteren kwam het voor de politierechter in Zutphen tot een afdoening.

En die afdoening luidde: schuldigverklaring zonder straf. De 42-jarige verdachte moet wel 250 euro smartengeld betalen aan een buurvrouw. Zij voelde zich ernstig bedreigd door de toevoegingen van verdachte, zoals: 'Ik stuur mijn hond op je af', 'ik gooi een molotovcocktail' en 'ik breek je poten'.

Het speelde zich al af in het najaar van 2013. N. zou al langere tijd moeilijkheden in de buurt hebben veroorzaakt, zo zei de rechter. De man zelf was niet op de zitting verschenen. Zijn raadsman was er wel, die toegaf dat zijn cliënt een 'kort lontje' heeft. Op het politiebureau heeft de man destijds al aangegeven: 'we verdoen onze tijd, ik heb er spijt van, kunnen we geen mediation proberen'. Er gebeurde niets. In juni 2014 was de eerste strafzitting. Daar vond de politierechter bemiddeling via justitie ook een goed idee. Daarna is de zaak twee jaar stil blijven liggen.

N. is daarna nog veroordeeld voor andere zaken, tot zes weken cel. 'Als dit er bij was gekomen, was die straf niet hoger geworden', zei de rechter. Vandaar dat er geen extra straf wordt opgelegd.