Volledig scherm
© Thinkstock

Geen straf voor diefstal van lokfiets in Zwolle

ZWOLLE/DRONTEN Een 34-jarige man uit Dronten is gisteren door de politierechter in Zwolle vrijgesproken van diefstal. Hij werd begin april betrapt op een lokfiets van de politie, maar de rechter kon niet vaststellen of hij deze werkelijk op die dag had gestolen. De fiets was namelijk een paar dagen eerder al ontvreemd bij het NS-station in Zwolle.

De politie zette de fiets eind maart bij het station. Dezelfde dag verdween de fiets en werd op slot teruggevonden aan de Oosterlaan. Toen de politie merkte dat de fiets begin april weer in beweging kwam, werd de Drontenaar aangehouden.

Hij verklaarde dat de fiets op de stoep lag met de sleutel erin, dat hij hem wilde inleveren bij de politie en dat hij eind maart niet in Zwolle was. Dit verhaal geloofde de officier van justitie niet, hoewel de fiets een aantal dagen stilstond en in de Oosterlaan nog gewoon op slot stond.

Zij eiste een geldboete van 300 euro tegen de man. De politierechter vond het echter een ingewikkeld dossier waar het de fietssleutel en de datum van de diefstal betreft.

Volgens hem kunnen er allerlei scenario's hebben plaatsgevonden tussen de diefstal eind maart en het aantreffen van de Drontenaar op de fiets begin april. ,,Als er in de dagvaarding gestaan had dat hij hem 31 maart had gestolen, had ik hem schuldig verklaard. Maar op de dagvaarding staat 5 april", zei de rechter, die de Drontenaar vervolgens vrijsprak.

Hij verklaarde dat de fiets op de stoep lag met de sleutel erin en dat hij hem wilde inleveren bij politie.