Volledig scherm
Bij de bestrijding van de gaslucht vernevelt de brandweer water in de Erfwal in Zwolle. Foto: GinoPress

Geëvacueerde bewoners terug naar huis na gaslek in Zwolle

ZWOLLE - De bewoners van de 21 huizen die vrijdagochtend  ontruimd werden vanwege een gaslek aan de Erfwal in Zwolle mogen weer terug naar huis. Bij een boring voor bodemonderzoek naast de spoorlijn is een transportgasleiding geraakt. Het treinverkeer tussen Zwolle en station Kampen is stilgelegd omdat de leidingvlak langs het spoor loopt.

De leiding is al aan beide kanten afgesloten, maar volgens de veiligheidsregio IJsselland duurt het zeker twee uur voordat al het gas uit de leiding is gestroomd. De bewoners van de huizen werden opgevangen in de het Cultuurhuis Stadshagen in Zwolle. Aan het eind van de morgen had zich hier echter nog maar 1 gezin gemeld. De rest van de bewoners verbleven bij familie en vrienden of was aan het werk. 

Een van de bewoners van de Erfwal, Jurgen van der Willik, kwam halsoverkop van zijn werk naar huis toen hij het nieuws over het gaslek hoorde. ,,Toen mijn collega's het hadden over een gaslek zei ik nog voor de grap, toch niet aan de Erfwal he!'' Willik is verder niet in paniek. ,,Iedereen hier is rustig, dus ben ik dat ook.'' 

Het eerste 112-bericht van gaslucht kwam om half elf vrijdagmorgen. De situatie werd opgeschaald en er werden meetploegen uit Raalte, Oldebroek en Zwolle opgeroepen. Tussen Kampen en Zwolle reden vanmorgen geen treinen door het onderzoek van de brandweer. Dat zorgde voor een vertraging van rond de 60 minuten. Inmiddels is het treinverkeer weer hervat.

De bewoners hebben bij thuiskomst nog gewoon gas. Het gaslek trof alleen een transportleiding waar geen van de huishoudens in de straat op is aangesloten.

Op het moment van het gaslek was bouwbedrijf BAM bezig met het uitvoeren van grondboringen voor grondonderzoek. Die waren nodig vanwege de geplande vernieuwingen aan het spoor van het Kamperlijntje.  De BAM was niet in de gelegenheid om te reageren.

Volledig scherm
In de wijde omgeving worden gasmetingen verricht. Foto: Gertjan van der Wal
Volledig scherm
De brandweer in de Erfwal in Zwolle. Foto: Olger Koopman

Live Voetbal

home logo FC UtrechtUTR
EINDE
1-1
AZAZ
away logo