Volledig scherm
Controle op jodiumbronnetje na uitnemen tumorweefsel tijdens operatie. Foto's Medische Fotografie Gelre ziekenhuizen

Gelre ziekenhuizen: zorg voor vrouwen met borstkanker verbeterd

APELDOORN/ZUTPHEN - De zorg voor vrouwen met borstkanker in Gelre ziekenhuizen is afgelopen maand verder verbeterd door toepassing van een nieuwe opsporingstechniek voor borstkanker die niet in de borst te voelen is.

Dat zegt Gelre ziekenhuizen in een persbericht.

"Hiervoor wordt een jodiumbronnetje (I125-bron) gebruikt. Dit is een klein radioactief staafje van 4 tot 5 millimeter dat niet schadelijk is voor patiënt en omgeving. Dit plaatst de radioloog bij tumoren die niet of moeilijk voelbaar zijn óf als chemotherapie nodig is voorafgaand aan de operatie. Daardoor slinkt de tumor waardoor deze vaak niet meer voelbaar is of niet meer zichtbaar via beeldvorming. Bij sommige patiënten wordt ook een jodiumbronnetje in een okselklier geplaatst als er een uitzaaiing in deze lymfklier is gevonden."

Chirurg Jean Klinkenbijl: "De straling van het jodiumbronnetje zorgt ervoor dat de chirurg met een speciaal apparaat de exacte plaats van de tumor kan bepalen. Tijdens de borstsparende operatie kan daardoor heel gericht het jodiumbronnetje en daarmee de tumor worden opgespoord en verwijderd. Voor vrouwen betekent dit dat bij het verwijderen van de kwaadaardige tumor uit de borst minder omringend gezond borstweefsel weggehaald hoeft te worden. Door het preciezer opereren is er een kleinere kans op een heroperatie en een beter cosmetisch resultaat."

Volledig scherm
Jodiumbronnetje, radio-actief staafje van 4-5 millimeter. Foto's Medische Fotografie Gelre ziekenhuizen