Volledig scherm
De spoorlijn vlakbij de Woonboulevard in Apeldoorn, waarover teveel risicotreinen denderen. © Google Streetview

Gemeente Apeldoorn ontkent gevaar van risicotreinen

APELDOORN - In de buurt van de Apeldoornse Woonboulevard bevinden zich volgens de gemeente 'geen spoorwegen waarover significant transport van gevaarlijke stoffen plaatsvindt'. Diezelfde gemeente sloeg bij de staatssecretaris alarm over het grote aantal risicotreinen dat over het spoor rijdt. De passage waarin het transport van gevaarlijke stoffen wordt ontkend, staat in het nieuwe bestemmingsplan dat de komst van een autowasserette achter de Apeldoornse Woonboulevard mogelijk maakt.

Die komt pal naast de spoorlijn van Amersfoort naar Deventer.

In mei onthulde de NOS dat alleen al in de eerste negen maanden van vorig jaar niet de maximaal toegestane 10 maar 1.900 wagons met brandbaar gas over het spoor door Apeldoorn reden. De risicotreinen baarden de gemeente Apeldoorn grote zorgen en regeringspartij PvdA stelde er zelfs Kamervragen over.

Vraagtekens
Behalve 2.462 wagons brandbaar gas (lpg) gingen er vorig jaar ook 95 wagons ammoniak, 843 wagons benzine, 86 wagons met het giftige acrylnitril en drie wagons met de zeer giftige vloeistof fluorwaterstof over het spoor door Apeldoorn. Hoe is dat te rijmen met de passage in het bestemmingsplan?

Gemeentewoordvoerster Saskia van der Velden: ,,Op de plek waar de wasserette komt, vormen de treinen met gevaarlijke stoffen, geen belemmering. Alles blijft binnen de normen.''

Live Voetbal

home logo FC UtrechtUTR
EINDE
1-1
AZAZ
away logo