Volledig scherm

Gemeente Apeldoorn schendt regels over privacy

APELDOORN - De gemeente Apeldoorn neemt maatregelen om het schenden van privacyregels tegen te gaan. Bij het verstrekken van informatie over aangevraagde vergunningen handelde de gemeente in strijd met de wet. De maatregelen volgen na vragen van de Stentor.

Het nieuwsmedium constateerde dat persoonsgegevens van een aanvrager tot aan het burgerservicenummer toe werden verstrekt. Dat is in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens.

Gegevens
De communicatieafdeling van de gemeente handelt wel conform de wetgeving. Op een persverzoek om informatie over een aanvraag werd als volgt gereageerd: "Het betreft een particuliere aanvraag, dat betekent dat wij de gegevens van de aanvrager niet mogen verstrekken." Bij het opvragen van dezelfde gegevens bij het Omgevingsloket van de gemeente werd alle informatie echter wel direct verstrekt.

Zwart maken
Wie op internet in het Gemeenteblad zoekt welke vergunningen er zijn aangevraagd of verleend, leest daar dat de aanvraag en bijbehorende tekeningen digitaal kunnen worden toegezonden. Dat klopt, zegt gemeentewoordvoerder Toon Schuiling, maar voordat dit gebeurt moet eerst de privacygevoelige informatie zwart worden gemaakt. In het voorbeeld van de Stentor is dat 'duidelijk aantoonbaar' niet gebeurd, stelt hij vast. De gemeente houdt er rekening mee dat de regels wel vaker zijn overtreden. "Dit is ongetwijfeld niet de eerste keer, maar we kunnen dat niet in cijfers uitdrukken." De gemeentewoordvoerder spreekt van een 'goede wake-up call'. "Voor de ambtelijke leiding is dit aanleiding om de procedures direct aan te scherpen."