Volledig scherm
© Thinkstock

Gemeente Apeldoorn wil snippergroen verkopen

APELDOORN - De gemeente Apeldoorn wil het snippergroen - nutteloze stukjes grond die grenzen aan tuinen en huizen - zoveel mogelijk verkopen.

Er zijn flink wat inwoners die een strookje snippergroen huren en bij hun tuin hebben getrokken, maar de gemeente wil hen overhalen dat ze het perceeltje kopen. Ze mogen ook blijven huren, maar dan tegen een huurprijs die tien keer zo hoog is.

De gemeente heeft 24 reacties gekregen op deze nieuwe regels. Als gevolg daarvan zijn enkele aanpassingen gedaan. Om bestaande huurders tegemoet te komen, wordt de nieuwe huur in stappen verhoogd. Vanaf 2019 is de huur tien euro per vierkante meter. Tegenover de 98 cent per meter nu. Wel betalen huurders minimaal 250 euro per jaar, ook als zij een kleiner stukje grond huren waardoor de prijs onder dat bedrag ligt.

Kopen kost tijdelijk 50 euro per vierkante meter in plaats van 100 euro (voor stukken tot 50 meter groot. Stukken tot 100 meter groot kosten 100 euro per meter. Van grotere percelen wordt de waarde getaxeerd. Percelen tot en met een grootte van 10 vierkante meter worden gratis aangeboden. Wel zijn dan de notariskosten voor rekening van de inwoner.

Op donderdag 16 juni buigt de lokale politiek zich over dit nieuwe beleid.