Volledig scherm
© Foto: Pim Velthuizen

Gemeente: sirene niet nodig bij brand Breustedt in Apeldoorn

APELDOORN - Tijdens de brand bij chemiebedrijf Breustedt op industrieterrein de Ecofactorij in Apeldoorn afgelopen zaterdag, is de afweging gemaakt of de sirene in werking gesteld moest worden. Een gemeentewoordvoerder legt uit waarom dat niet is gebeurd. "Het inzetten van de sirene zou bij een incident van deze aard en ernst te veel onrust geven.

Er is gekozen voor alarmering via Twitter, omdat hiermee veel specifiekere gedragsadviezen gegeven kunnen worden." In dit geval gold voor de wijk De Maten dat deuren en ramen gesloten moesten blijven. "Het is ook niet nodig geweest om op te schalen met een bericht via NL Alert. Metingen wezen uit dat er geen gevaar voor de volksheid is geweest, dit is later ook bevestigd door het RIVM."

De gemeente Apeldoorn plaatste zaterdagavond een bericht op de website, met uitleg over de brand en een telefoonnummer dat gebeld kon worden wanneer er meer vragen zouden zijn. De gemeente laat weten dat er maar beperkt gebruik is gemaakt van die optie.

De brand brak rond 17.30 uur uit in de reinigingsplaats van de opslag van het bedrijf. Brandend plastic verpakkingsmateriaal zorgde voor veel rookonwikkeling.

Uit onderzoek van de technische en tactische recherche van de politie blijkt dat er geen sprake is geweest van brandstichting. Waardoor de brand wel is ontstaan, is nog niet bekend.

Wat de gevolgen van de brand voor het bedrijf zijn, is niet bekend. De directie kon zowel maandag als dinsdag niet reageren.