Volledig scherm
Het beeld 'Liquid' toen het geplaatst werd op Lowlands. Eigen foto

Gemeente weet niets van plan beeld Westerhuis

ZWOLLE - De gemeente Zwolle wil graag in gesprek over de plaatsing van een kunstwerk van Ronald Westerhuis nabij de Broerenkerk, maar heeft tot vorige week helemaal geen verzoek of vergunningaanvraag ontvangen.

Dat antwoordt het college op vragen van het CDA. Wel is er inmiddels contact geweest met de kunstenaar en daaruit blijkt dat plaatsing - letterlijk - nogal wat voeten in de aarde heeft. Er zal een diepe fundering moeten worden gelegd voor het negenduizend kilo wegende gevaarte, en bovendien bemoeilijken boomwortels de plaatsing.

Ondernemer Wim Waanders van boekhandel Waanders in de Broeren kwam deze zomer met het idee om een kunstwerk van Westerhuis op het Broerenkerkplein te plaatsen. Het gaat om het beeld 'Liquid' dat Westerhuis vervaardigde voor het muziekfestival Lowlands. Waanders zegt een aanvraag inclusief technische tekeningen te hebben ingediend. Maar daarvan was - in elk geval tot 16 september - niets van bekend bij de gemeente. De gemeente zoekt nu zelf contact met de initiatiefnemers. In principe zegt het college particulier initiatief rond kunst in de openbare ruimte toe te juichen en in de uitwerking te willen meedenken. Wel moet er een advies komen van de gemeentelijke adviescommissie beeldende kunst. En dat kan pas weer als er een officiële aanvraag ligt.