Volledig scherm
Het toekomstige pand van de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes. Foto Jordy Boschman

Gemeente Zwolle hanteert protocol als asbest-apk

ZWOLLE - Met een fors pakket maatregelen moet voorkomen worden dat de gemeente Zwolle ooit nog een asbestdebacle meemaakt zoals vorig jaar met de aanschaf van het GGD-pand aan de Zeven Alleetjes is gebeurd.

In het asbestprotocol dat in het vervolg moet worden gevolgd zijn aanbevelingen van het Lysias-rapport doorgevoerd. Dit onderzoeksbureau concludeerde dit voorjaar dat Zwolle bij aankoop van het pand het risico van asbest onderschat heeft en dat het haar ontbrak aan deskundigheid. Na aanschaf kwam de gemeente erachter dat het pand bomvol asbest zat. Het betekende een schadepost van ruim vier miljoen euro.

Onderzoek vooraf
Dat was eens, maar nooit weer, wat het college van burgemeester en wethouders betreft. Bij aankoop van elk pand wordt in het vervolg archiefonderzoek gedaan. Blijkt er al een asbestinventarisatie te zijn geweest, dan wordt die beoordeeld door een deskundige. Dat is iemand die alle noodzakelijke papieren en opleidingen heeft én al eerder te maken heeft gehad met asbestbeoordelingen. Dit ontbrak eraan bij aankoop van het GGD-pand.

Het Zwols asbestprotocol wordt na een jaar geëvalueerd.

Kosten
Zwolle wil de kosten van de asbestsanering verhalen op de GGD, die gefinancierd wordt door regiogemeenten. Het advies van onafhankelijk onderzoeker Geert Jansen wordt binnen enkele weken verwacht.

Volledig scherm
Het voormalige GGD-gebouw aan de Zeven Alleetjes. Foto Tom van Dijke

Live Voetbal

home logo FC UtrechtUTR
EINDE
1-1
AZAZ
away logo