Volledig scherm
De werkzaamheden aan de Spoelstraat, waar het terrein bouwrijp wordt gemaakt voor Zara. © Frans Paalman

Gemor om summiere info Zara-deal Zwolle

ZWOLLE - Het Zwols college van burgemeester en wethouders heeft heel wat uit te leggen over het bibliotheek/Zara-debacle, naar aanleiding van het onderzoeksrapport van Lysias.

Dat legde deze week bloot dat de lokale overheid steken heeft laten vallen rond dit miljoenenproject. Dat de gemeenteraad - die de beslissing nam 13,5 miljoen euro beschikbaar te stellen - te weinig informatie kreeg over de financiële risico's, wordt het college zwaar aangerekend.

Informatievoorziening
Michiel van Harten van GroenLinks voelt zich gesteund door het Lysias-rapport. De oppositieman vocht vorig jaar al een robbertje uit met wethouder René de Heer over diens informatievoorziening rond de komst van modegigant Zara (in 2017) naar het biebpand in de Diezerstraat en de verhuizing van de bibliotheek naar de Zeven Alleetjes. 

"Eigenlijk stonden we buitenspel"
"Als gemeenteraadslid wil ik precies de info hebben die bekend is. Dat is niet gebeurd. 'Vertrouw op ons', was de houding van het college. Eigenlijk stonden we buitenspel", reageert hij. "Ik heb het idee dat dit project vooral een beetje verkocht moest worden aan ons. We zijn gekleurd geïnformeerd over de risico's. Alsof er een peptalk gehouden moest worden om de raad mee te krijgen." Of dit (politieke) consequenties moet hebben, kan hij nog niet zeggen. "Ik wil eerst de reactie van het college op dit rapport afwachten." Daar wordt in het stadhuis op gebroed, laat een gemeentewoordvoerder weten.

Kritisch
Ook coalitiepartij D66 is kritisch op de handelwijze van het college van B en W. "De primaire verantwoordelijkheid ligt daar. Dit is een pittig rapport. Maar ik vind dat we als raad ook zelf lessen moeten trekken. Ook wij hadden meer door kunnen vragen", zegt partijleider Sonja Paauw. Coalitieleider Gerdien Rots (ChristenUnie) spreekt van een stevig rapport. Zij wacht met een oordeel tot het raadsdebat hierover.

Amateuristisch
Volgens oppositieleider Frank Futselaar (SP) heeft de gemeente Zwolle in dit project amateuristisch en naïef gewerkt. "Meerdere malen hebben wij in de raad gevraagd of wij niet uit waren gegaan van te optimistische ramingen. Steeds weer kwam het college met sussende woorden. De omvang van de asbestproblematiek was niet van tevoren te voorzien, maar het rapport laat duidelijk zien dat op het gebied van risicomanagement Zwolle duidelijk tekort heeft geschoten."

Lysias-rapport
Het Lysias-rapport laat niets aan duidelijkheid te wensen over. De ambtelijke projectgroep formuleerde wel risico's, maar realiseerde zich niet welke consequenties die zouden kunnen hebben. Dat werd pijnlijk duidelijk toen in het beoogd biebpand aan de Zeven Alleetjes een enorme hoeveelheid asbest ontdekt werd. Door de zeer krappe planning tussen verhuizing van de bibliotheek en oplevering van het Diezerstraatpand aan Dela Vastgoed, voor modewinkel Zara, kwam het gehele project qua tijd en geld in de knel. De bibliotheek moest voor dik een half miljoen euro ondergebracht worden in het stadhuis. En dat terwijl eerder nog werd gemeld dat tijdelijke huisvesting voor de bieb geen optie was en vertraging hooguit 25.000 euro zou kosten.

Miljoenendeal
Zwolle kreeg 9,3 miljoen euro voor de verkoop van het voormalig biebpand aan Dela. Ze betaalde 13,5 miljoen om de bieb naar het GGD-pand aan de Zeven Alleetjes te verhuizen. Zonder tegenvallers had de gemeente geld overgehouden aan deze operatie, nu bloedt ze juist voor de komst van Zara en verhuizing van de bieb.

De gemeenteraad debatteert binnenkort over het rapport.