Volledig scherm
De Zwolse gevangenis op bedrijventerrein Marslanden. Foto archief Tom van Dijke

Gevangene ter controle naar ziekenhuis na brand in gevangenis Zwolle

ZWOLLE - Eén gevangene uit de Zwolse gevangenis aan de Marslanden is voor controle naar het ziekenhuis gebracht nadat hij gisteravond brand stichtte in zijn cel.

De gedetineerde stak met een aansteker zijn matras in brand. Vanwege de grote rookontwikkeling die daardoor ontstond werd hij ter controle naar het ziekenhuis gebracht, vertelt Jaap Oosterveer, woordvoerder van Veiligheid en Justitie. De man was verder niet gewond en nog dezelfde avond was hij weer terug in zijn cel.

Er kwam zoveel rook vrij omdat de cellen in de gevangenis brandwerend zijn gemaakt. Daarbij is veel ijzer gebruikt. ,,Zo kunnen branden niet overslaan naar andere cellen, maar er ontstaat wel veel rook", aldus de woordvoerder.

De gevangene verblijft in het PPC, het penitentiair psychiatrisch centrum. ,,Dat is een soort TBS-kliniek in de gevangenis'', vertelt Oosterveer. ,,Daar zitten mensen die extra psychische zorg nodig hebben. Helaas gebeurt het op zulke afdelingen vaker dat een gevangene brand sticht in zijn cel.'' 

Het personeel handelde snel, waardoor de brand snel was geblust. Dat de brandweer ter plaatse kwam, was dan ook eigenlijk niet nodig. ,,Maar dat is een voorzorgsmaatregel die we altijd nemen bij een brand in een gevangenis'', aldus Oosterveer.