Volledig scherm
© Foto: Pim Velthuizen

Gevolgen brand chemiebedrijf Breustedt Apeldoorn vallen mee

APELDOORN -  Een brand bij chemiebedrijf Breustedt op industrieterrein Ecofactorij in Apeldoorn heeft zaterdagavond een groot deel van Apeldoorn in de greep gehouden. Uiteindelijk vielen de gevolgen mee, maar de vrees voor een flinke ramp was vanaf de eerste alarmmeldingen rond de klok van 17.30 uur groot. Vooral bij omstanders en inwoners van Apeldoorn. Hulptroepen ter plaatse schatten de risico's al snel minder groot in.

Van een tweede 'Moerdijk', een omvangrijke brand op 5 januari 2011 bij Chemie-Pack met ernstige gevolgen voor de omgeving, was vanaf het begin echter geen sprake in Apeldoorn, melden de veiligheidsfunctionarissen.

Buitenterrein
Rob Nederhof, woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland: ,,Al vrij snel was bekend dat het om een brand ging die was ontstaan op het buitenterrein van het bedrijf, in lege containers voor chemicaliën. Even leek de brand ook naar binnenlocatie over te slaan, maar al snel bleek er binnen geen vuur te zijn, alleen rook. Deskundigen van de brandweer waren snel ter plekke en hebben direct metingen verricht, waaruit bleek dat er geen groot gevaar voor de volksgezondheid was.

Geur
De brandende containers waren leeg, maar nog niet gereinigd. Daardoor is er waarschijnlijk ook iets chemisch restmateriaal verbrand, maar de waarden waren niet alarmerend. Niettemin hebben we direct via de pers en twitter gecommuniceerd naar de omgeving dat mensen ramen en deuren het best gesloten konden houden. Bij elke brand komen schadelijke stoffen vrij, dus ook bij deze brand. Mensen kunnen daarvan hinder ondervinden. Vooral van de stank."

Breustedt zelf werkt niet met chemicaliën, maar is vooral een soort groothandel.

Onwetendheid
Omstanders bij de brand aan de IJsseldijk en reacties op internet maken echter duidelijk dat de angst voor een grote ramp en onwetendheid over de mogelijke gevolgen er direct na het begin van de brand die om ongeveer 17.30 uur begon, flink in zat. Gerrit Smaling snapte weinig van de alarmering voor inwoners van Apeldoorn en bewoners van de aangrenzende woonwijk De Maten in het bijzonder. ,,Mensen zit op korte afstand van de brand te barbecueën in de tuin. Er worden wel stukken weg afgezet, maar op andere delen fietsen nog altijd gewoon mensen. Niemand krijgt te horen hoe ernstig de brand is, terwijl overal sirenes klinken en iedereen weet dat dit bedrijf gevaarlijke stoffen heeft.''

Buurt
Zijn bezorgdheid is begrijpelijk. Politie en brandweer houden aanvankelijk iedereen vooral op grote afstand van de brand, mededelingen over de ernst van de zaak, doet in eerste instantie niemand. Tegelijkertijd is het gedrag van Smaling en veel mede-Apeldoorners 'opmerkelijk' te noemen. Hoewel al snel bekend is dat er mogelijk schadelijke stoffen bij de brand vrijkomen, weerhoudt dat tal van nieuwsgierige mensen er niet van, met auto of fiets, soms zelfs met ontbloot bovenlijf vanwege het mooie weer en soms zelfs met kinderen voor- en achterop de fiets, zo dicht mogelijk bij de brand en de rook zelf te willen constateren wat er aan de hand is.

Gemeente
Op de site van Apeldoorn plaatste de gemeente zaterdagavond vlak nadat het sein brandmeester was gegeven, een bericht over de brand en een telefoonnummer dat gebeld kan worden, mochten mensen vragen hebben naar aanleiding van de brand.

Woordvoerder Walen van de gemeente Apeldoorn gaf een dag na het incident aan zich niet direct te herkennen in een Apeldoornse bevolking die massaal ontevreden is over te weinig informatie rondom de brand. ,,Op het telefoonnummer dat mensen konden bellen, heb ik niet een belletje van verontruste bewoners gehad, Van de VNOG-kant heb ik begrepen dat daar ook slechts enkele telefoontjes met vragen zijn binnen gekomen. Neemt niet weg dat we als gemeente Apeldoorn niet moeten uitsluiten dat we in de toekomst iets anders handelen, mocht in een evaluatiegesprek blijken dat daar behoefte aan bestaat."

Luchtmonsters
Dat de inschattingen van de meetploegen en de hulptroepen die direct na de brand correct waren, werd in de nacht van zaterdag op zondag bevestigd door het RIVM. Walen: ,,Ik heb afgelopen nacht om 2.00 uur de bevestiging gekregen dat uit de luchtmonsters is gebleken dat er weliswaar een lichte verhoging van giftige stoffen in de lucht is waargenomen, zoals eigenlijk bij elke brand het geval is, maar dat er geen gevaar is geweest voor de volksgezondheid.''