Volledig scherm
© Bert Jansen

Geweldloos verzet tegen slacht in Apeldoorn

APELDOORN - Stop de slacht! De boodschap die actievoerders van Animal Rights willen overbrengen is niet mis te verstaan.

Veertig tot vijftig man sterk staan ze deze ochtend aan de poort van de Apeldoornse slachterijen Erkro en Vion.

Kalverkoppen
Bij Ekro sieren kalverkoppen de spandoeken. Aan de overkant van de weg aan de poort van Vion staren varkens de passerende automobilisten aan. In een busje met een stuk of vijf inzittenden worden middelvingers naar de actievoerders geheven. In de auto erachter gaat een duim omhoog. ,,Vooral van die duimen hebben we er veel gezien'', zegt Robert Molenaar, directeur van Animal Rights.

Een politiewagen rijdt weg. Er is even geïnformeerd wat er van de actie verwacht kan worden. Kennelijk worden er geen onlusten verwacht.

Bewustwording
,,Het enige wat we hier willen bereiken is een beetje bewustwording'', zegt Molenaar. ,,We hebben ook wel gekozen voor een undercover actie, zoals bij varkensbaron Straathof. Daar zagen we hoe stervende biggetjes op een hoop werden gegooid en we zagen letterlijk hoe ze de laatste adem uitbliezen. Het is echter ook belangrijk om te wijzen op het grote probleem van de industrie. Dat hier, in Apeldoorn, varkens en kalveren worden geslacht vinden we kennelijk gewoon. Maar moet je dieren wel slachten? Wij vinden van niet. Met plantaardige voeding kunnen we ons ook prima redden.''

,,Dat we met deze actie de slachthuizen dicht krijgen is een illusie'', beseft Molenaar. ,,Niet iedereen die ons hier ziet staan zal stoppen met vlees eten. We hopen wel dat dit mensen tot nadenken aanzet.''