Volledig scherm
© stock.xchng

Golfclinic in Zwolle geeft revalidanten veel vreugde

ZWOLLE – Vol trots laat Frank van Hooff (51) een filmpje op zijn mobiele telefoon zien. Daarin rent hij voor het eerst in tijden een rondje door de sportzaal van revalidatiecentrum De Vogellanden. Vijf maanden geleden kreeg Frank een herseninfarct en kwam hij in een rolstoel terecht. Nu loopt hij rustig rond bij Golfclub Zwolle, waar hij samen met vier andere revalidanten een golfclinic volgt.

Ronald van de Zandschulp (64) is ook herstellende van een herseninfarct. Één van zijn armen functioneert nog niet. Met zijn andere arm raakt hij de ballen doorgaans toch goed. “Het is een kwestie van oog-handcoördinatie en evenwicht”, weet hij.

Vier maanden geleden werd Ronald op een brancard het revalidatiecentrum binnengebracht. Na een half jaar intensieve therapie staat hij nu op de golfbaan. “Ik raak de ballen en kan ze sturen”, vertelt hij enthousiast.

Drive
Frank en Ronald zijn inmiddels allebei ‘ontslagen’ uit De Vogellanden, maar komen nog meerdere malen per week terug om verder te werken aan hun herstel. Ze hebben allebei weinig met golven, maar voor hen is het gewoon een dagje ‘er uit’.

Frank moest hij weer ‘vanaf 0 beginnen’ na zijn herseninfarct. De fijne motoriek was helemaal weg, zegt hij. “Ik heb vier maanden intern in De Vogellanden gezeten en elke dag gesport en gefitnesst. Ik moest weer leren schrijven en lopen. Uiteindelijk ben ik lopend weer naar buiten gegaan.”

Dankbaar
De tranen staan Ronald bijna in de ogen, als hij vertelt wat hij in De Vogellanden allemaal weer heeft geleerd. “Ik werk mijn hele leven al keihard, dan krijg je een hersenbloeding en kan je niets meer. Dat is een enorme klap. Het is zo mooi wat de therapeuten hier voor ons doen! Ik kan mijn dankbaarheid bijna niet onder woorden brengen.”