Volledig scherm
Oud Driezorg directeur Wim Rave © Frans Paalman

Gouden handdruk van 567.938 euro voor Driezorgdirecteur Rave rechtmatig

ZWOLLE/DEN HAAG - De gouden handdruk van 567.938 euro die topman Wim Rave vorig jaar bij zijn vertrek bij Driezorg in Zwolle meekreeg is rechtmatig. Dat zegt staatssecretaris Martin van Rijn.

Toch laat hij een onderzoek uitvoeren om zeker te zijn dat er van een overtreding geen sprake is.

Wim Rave vertrok op 1 september 2015 bij Driezorg na een 'onoverbrugbaar verschil van mening' met de Raad van Toezicht. De Zwolse zorgreus, met tien locaties in Zwolle en een in Hattem, stond op dat moment al maanden onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Zelf zat Rave sinds februari vorig jaar ziek thuis. In totaal ontving Rave in 2015 een salaris van 141.825 euro en een ontslagvergoeding van 426.113 euro.

Toen de gouden handdruk van Rave begin juni bekend werd, reageerde de ChristenUnie geschokt. De partij noemde het 'onbestaanbaar en onverteerbaar' dat in de zorgsector een dergelijk hoge ontslagvergoeding wordt uitgekeerd en eiste in Kamervragen opheldering van de staatssecretaris.

Die stelt nu in zijn beantwoording dat de vergoeding aan Rave inderdaad fors boven de limiet van de Wet normering topinkomens (Wnt) uitkomt, maar desondanks wél rechtmatig is. Dit komt omdat gemaakte afspraken over ontslagvergoedingen tot vier jaar na de invoering van de Wnt in 2013 geldig zijn. Vanaf 2017 mag een bestuurder in bijvoorbeeld de zorgsector bij vertrek maximaal 75.000 euro ontslagvergoeding mee krijgen. Omdat Rave in 2015 vertrok, golden nog de oude afspraken.

Van Rijn stelt dat de accountant Driezorg heeft gecontroleerd op naleving van de Wnt en geen onrechtmatigheden heeft geconstateerd. Toch laat de staatssecretaris het CIBG een onderzoek uitvoeren naar de deal met Rave 'om zeker te stellen dat er geen sprake is van overtredingen'.