Volledig scherm
Foto: Google Streetview

Grafkist tussen de bloemen in bloemenzaak Apeldoorn

APELDOORN - Een niet alledaags gezicht bij bloemist Gorkink Natuurlijk aan de Asselsestraat in Apeldoorn. Midden tussen de bloemen staat een grafkist. De kist is gemaakt van iepenhout, afkomstig uit Loenen.

"Het is een echte Veluwse kist," zegt Christien Heinsius, uitvaartondernemer Zielskracht Uitvaart uit Ugchelen. "In het aanbod aan kisten miste ik iets. We hebben zoveel bomen en hout hier, maar een kist van hout van de Veluwe zelf was er niet."

De uitvaartonderneemster heeft in haar werk al heel veel kisten voorbij zien komen, maar er was er niet een waarvan ze dacht 'daar wil ik zelf wel in liggen'. Inmiddels heeft Heinsius de opdracht gegeven voor het maken van tien kisten van Veluws hout. Meubelmaker Jan Vermeulen uit Ederveen maakt de kisten. Een van de modellen staat bij Gorkink in de bloemenzaak. Eigenaresse Erika Oldenhof: "Daar heb ik wel even over na moeten denken, het is best confronterend. Wanneer ik met rouwboeketten bezig ben schrikken mensen soms al. Maar de kist ziet er niet uit een kist, het lijkt ook wel een beetje op een tafel."

Achterliggende gedachte voor het plaatsen van de kist in de winkel, is het bespreekbaar maken van het onderwerp. Heinsius: "Een overlijden is al eng en naar genoeg, met veel emoties. Ik merk dat wanneer mensen er al eerder over na hebben gedacht, stil hebben gestaan bij wat ze echt willen, dat dat rust brengt. Ook is het heel troostrijk wanneer iemand begraven wordt in een kist waar ze een goed gevoel bij hebben."

De in Nederland handgemaakte kist kost 1095 euro.