Volledig scherm
Tim Bunink van US Candles was heel tevreden met de proefactie in december met de Q-park 'waardekaarten'. Foto Frans Paalman

'Gratis' parkeren in Zwolle

ZWOLLE - Als het aan Q-park in het Broerenkwartier ligt kan het winkelend publiek in dat Zwolse winkelgebied straks gratis parkeren in de parkeergarage aan de Pletterstraat. Althans, als de ondernemers in het Broerenkwartier als collectief een deal sluiten met de parkeergarage.

 "Als zij samen bij ons zogenaamde 'waardekaarten' inkopen, kunnen de ondernemers die aan hun klanten geven", zegt Steven Oosten van Q-Park Nederland.

Belemmering
De waarde van de kaarten kan dan in mindering worden gebracht op het verschuldigde parkeergeld. De ondernemers betalen op die manier (een deel van) de parkeerkosten van hun klanten. "We horen zo vaak dat het betaald parkeren de grote belemmering is voor mensen om naar Zwolle te komen, op deze manier neem je die horde weg."

Uitrijkaartje
Enkele ondernemers in 'zorgenkindje' Broerenkwartier hebben de afgelopen maanden al geëxperimenteerd met de uitrijkaartjes. "Wij hebben in december gebruik gemaakt van de actie", zegt Tim Bunink van US Candles. "We hebben er zelf een actie aan gehangen. Als mensen voor minimaal 30 euro besteedden, kregen ze een uitrijkaartje erbij. Ze konden dat enorm waarderen. Vaak wordt het parkeren als duur ervaren, is mijn ervaring."

Collectief
Bunink zou het toejuichen als de winkeliers in het Broerenkwartier de handen ineen zouden slaan. "In ons eentje heeft het niet zoveel zin. Maar als we samen meer klanten kunnen trekken, doen wij absoluut weer mee."

Dat is ook de insteek van Vincent Kuiper van De Mooiste Meubelen op 't Eiland. "Ik heb er nog niet aan mee gedaan, omdat het voor mijn klanten niet in verhouding staat tot de meubelen die ze kopen." En ook als service heeft het nog weinig nut, denkt Kuiper. "Als ze meubelen willen meenemen, zitten om de hoek de gratis laad- en losplekken."

Hij staat er echter niet onwelwillend tegenover. "Als we als collectief die kaarten in gaan kopen en verstrekken, doe ik zeker mee. Uiteindelijk is het goed voor het hele winkelgebied hier als we meer klanten hierheen halen. En dat is weer goed voor mij."

Bezettingsgraad
Natuurlijk is Q-Park bij deze acties gebaat. "Ik wil ook een hogere bezettingsgraad", zegt Oosten. "Maar parkeren is geen doel an sich. Het gaat erom het bezoekdoel en de bezoekduur te vergroten en te verlengen. Zo heb je voordeel met zijn allen."

Profileren
En niet alleen het Broerenkwartier, denken Oosten en Van Eeden. "Het is voor de hele stad van belang als je hier gratis kunt parkeren. Ook ondernemers die net buiten het Broerenkwartier zitten kunnen hier profijt van hebben."

Oosten en Van Eeden zien deze actie als een begin. "Het is onderdeel van een groter plaatje: je kunt je als ondernemer, als winkelgebied én als stad profileren: 'Hier kun je gratis parkeren'."