Volledig scherm
© Frans Paalman

Grijze golf overspoelt spoedeisende hulp ziekenhuizen

ZWOLLE - De spoedeisende hulp van ziekenhuizen slibt dicht. Alle ziekenhuizen zien een toename van het aantal oudere patiënten en dat heeft grote consequenties. Ouderen blijven langer liggen doordat ze vaker meerdere zorgvragen hebben. En eenmaal opgelapt kunnen ze niet altijd naar huis omdat er geen hulp aanwezig is.

Het is nog niet zo dat mensen op de gang moeten liggen of langer moeten wachten voor ze kunnen worden opgenomen. Maar als er niks gebeurt, komt dat wel dichterbij. Alle ziekenhuizen kijken naar mogelijke oplossingen, van ‘huisartsenbedden’ in verzorgingshuizen tot versterking van de thuiszorg.

Doorstroming
De Spoedeisende Hulp-afdelingen (SEH’s) zien ook vaker zelfstandig wonende ouderen met een hulpvraag op zich af komen. Klachten zijn bijvoorbeeld benauwdheid en een algeheel gevoel van malaise. Wanneer er geen reden voor opname is, maar terugkeer naar huis onverantwoord doordat er geen mantelzorg is, blijkt het lastig een plek in een verzorgingshuis te vinden. Daardoor stokt de doorstroming op de SEH’s.

Oplossingen
De Saxenburgh Groep in Hardenberg wil versterking van de buitenpoli’s in de regio, zoekt een oplossing in de hulpverlening bij mensen thuis en realiseert ‘huisartsenbedden’ in woonzorgcentra om daarmee opname in het veel duurdere ziekenhuis te voorkomen. Klinisch geriater Judith van Tuijn van het St. Jansdalziekenhuis in Harderwijk analyseerde de hulp aan honderd 80-plussers op de SEH. Haar conclusie; het overgrote deel kwam met een terechte spoedvraag naar de spoedeisende hulp, maar de zorg duurt wel gemiddeld langer.

Maatschappelijk
Het is volgens lid van de Raad van Bestuur van St. Jansdal Jan Voorburg ‘een maatschappelijk probleem’. „De groep van 80-plussers wordt steeds groter en heeft specifieke complexe zorgvragen. We verwachten ook met z’n allen een hoge mate van zorg voor 80-plussers in vergelijking met enkele tientallen jaren geleden.” SEH’s kunnen volgens Voorburg niet zomaar hun capaciteit vergroten doordat ziekenhuizen gebonden zijn aan de budgetafspraken met verzekeraars.